Публікація

Одна людина померла, близько ста потрапили в лікарню. Проте ЮНІСЕФ переконана, що шкода ще не доведена. Потрібно більше жертв?

Як повідомляли засоби масової інформації в Україні «невідомо з яких причин», але після щеплення від кору та краснухи в лікарні потрапили сотні людей, а один хлопець помер.

«Газета по-українські» пише про те, що негативна реакція на щеплення спостерігається не тільки в Краматорську, де після щеплення помер 17 літній хлопець, але і в інших районах області. Так, за інформацією начальника головного управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації Олександра Аніщенка, в Краматорську виявлено 52 випадки поствакцинальної реакції (14 людей доставлено до Донецька), в Селідво – 6 випадків (2 людини доставлено до Донецька), в Маріуполі госпіталізовано 5 людей, в Маріїнському районі – 4 і в Першотравневому – 1 людина.

Реакція Міністерства охорони здоров’я на такі повідомлення мені здається цілком адекватною – припинити щеплення до отримання результатів розслідування від чого ж постраждали люди.

Законодавство України визначає, що «Громадяни України зобов’язані у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення».

Стаття 12 Закону України „Про захист населення від інфекційних хвороб” говорить про те, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, КОРУ, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

Тож оскільки саме державою була проведена обов’язкова вакцинація, то і відповідальність за її наслідки доведеться нести державним органам. Деякі посадові особи МОЗ вже відсторонені від роботи. Зокрема у зв’язку з проведенням службового розслідування, наказом МОЗ України № 194-К від 20.05.08 р., відсторонено Проданчука Миколу Георгійовича від виконання повноважень за посадою першого заступника міністра охорони здоров’я України, Головного державного санітарного лікаря України терміном на 15 днів. Цим же наказом від виконання своїх обов’язків відсторонено заступника Головного державного санітарного лікаря України Людмилу Мухарську.

Якщо реакція держави зрозуміла, то видається незрозумілою позиція «ЮНІСЕФ» посадові особи якої чомусь занепокоєні призупиненням щеплень в Україні, і наполягають на їх відновленні. Аргументація міжнародної організації виглядає досить дивно – мовляв ще не доведено, що смерть 17-річного юнака з Краматорська пов’язана саме з цим щепленням.

Лікарі «ЮНІСЕФ» запевняють: вакцина якісна і раніше вже використовувалася в Україні. Більше того, щеплення нею вже зробили 34 мільйони осіб по всій Європі.

Проте факти залишаються фактами: юнак помер саме після щеплення, так само як після щеплення потрапили в лікарню близько ста осіб. Чи не забагато збігів? Чи не слід спочатку переконатися в тому, що вакцина дійсно якісна і безпечна?

Втратити через проведення розслідування стосовно якості вакцини (якщо воно буде проведене досить швидко), може хіба що їх виробник. Цікаво, чи не його інтереси лобіює міжнародна організація, наполягаючи на тому, щоб щеплення здійснювались не дивлячись ні на що?

P.S. Чи можна відмовитись від щеплення?

Так! Більш того, щеплення може робитися дитині тільки за згодою батьків!

Закон України „Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачає:

Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою… Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку…, щеплення проводяться за згодою їх батьків. Особам віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років профілактичні щеплення проводяться за їх згодою та за згодою батьків

Відомості про відмову від обов’язкових профілактичних щеплень підлягають статистичному обліку.

Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов’язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження.

Медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення, зобов’язані надати об’єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення, або їх законним представникам про ефективність профілактичних щеплень та про можливі поствакцинальні ускладнення.

Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років профілактичні щеплення проводяться …після надання об’єктивної інформації

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: