Публікація

ОБСЄ та „Репортери без кордонів” закликають скасувати кримінальну відповідальність за наклеп

„Кримінальна відповідальність та позови про відшкодування шкоди за наклеп стають найбільшою перепоною для свободи преси в багатьох країнах-членах ОБСЄ”, – заявили сьогодні Представник ОБСЄ зі свободи медіа Фрейм Дув та неурядова організація „Репортери без кордонів”.

„Такі закони часто примушують журналістів до само цензури та уникнення справ, що потребують розслідування корупції з-за страху бути переслідуваним за наклеп”, сказав Дув.

„В деяких країнах-членах ОБСЄ журналісти можуть сісти до в’язниці або сплатити штраф на підставі кримінального переслідування за наклеп. Це абсолютно неприпустимо в демократичному суспільстві.”

Фрейм Дув звернувся до адвокатів, експертів та жертв кримінального переслідування на зустрічі в Парижі, що була організована ОБСЄ та „Репортерами без кордонів”, і на якій обговорювалися заходи щодо декриміналізації дифамації у регіоні ОБСЄ.

Учасники погодилися виробити рекомендації для урядів, парламентів та органів правосуддя щодо заборони кримінальної відповідальності за наклеп.

„Треба швидко щось робити, щоби наклеп не використовувався для мовчання ЗМІ”, – сказав Генеральний Секретар „Репортерів без кордонів” Роберт Менард.

„Ми повинні декриміналізувати наклеп, щоби жодного журналіста не можливо було посадити до в’язниці. І тим самим зняти захист публічних осіб за допомогою переслідування за наклеп. Це архаїчні норми, що не можуть існувати у сучасній демократії.”

Представництво ОБСЄ зі свободи медіа

Від РУПОРу: в Україні кримінальна відповідальність за наклеп була скасована із прийняттям нового Кримінального Кодексу України. Проте Прокуратура України неодноразово зверталася до парламентарів з пропозицією про введення кримінальної відповідальності за наклеп. Проте до сьогодні такі пропозиції не знайшли підтримки.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: