Публікація

ОБСЄ попереджує проти використання „війни проти тероризму” при виправданні переслідувань

З нагоди Міжнародного Дня прав людини Посол ОБСЄ з прав людини Крістіан Строгал попередив, що „війна з тероризмом” була використана в деяких країнах як виправдання утисків законному вираженню відмінних від офіційних поглядів чи обмеження свобод, особливо, свободи віросповідання та думки, свободи вираження та свободи асоціацій.

„Є небезпека, – сказав він на прес-конференції у Лондоні, – що країни можуть використати існуючу війну з тероризмом для виправдання репресій політичної опозиції і тиску на вразливі прошарки суспільства, особливо національні та релігійні меншини”.

Посол Строгал, який є Директором представництва ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини, що розташоване у Варшаві, відкрив сесію дводенної Лондонської конференції по впровадженню Резолюції Ради Безпеки ООН № 1373 в південно-східній Європі. Ця Резолюція ООН визначає правове регламентування глобальної боротьби з тероризмом.

Він нагадав, що ОБСЄ на нещодавній Раді Міністрів в Маастріхті прийняла нову стратегію, що спрямована на забезпечення безпеки та стабільності в 21-му столітті. Цей документ визначив, що всі держави мають зобов’язання боротися з тероризмом з метою захисту своїх громадян.

„Проте, – наголосив посол, – жодна країна чи організація не може самостійно боротися з тероризмом, торгівлею людьми чи дискримінацією. Міцна координація та співпраця всіх країн та міжнародних організацій є найважливішим для цього.”

„Є очевидна спокуса в боротьбі з тероризмом обходити потенційні юридичні перешкоди заради використання принципу „мета виправдовує засоби”. ОБСЄ послідовно відстоює те, що є визначальним у цьому питанні: право держав боротися з тероризмом має здійснюватися у повній відповідності до міжнародного права, яке включає так само і міжнародні стандарти та зобов’язання з прав людини.”

Посол Строгал надав особливе значення тому, що багатостороння стратегія спрямована проти тероризму має впливати на причину небезпечної ситуації: „Прагнення домінувати, дискримінувати і наводити наклеп на групи чи індивідуумів часто призводять до насильства. Права людини, підтримка стабільного розвитку та безпечне навколишнє середовище має бути в серці політики та дій будь-якої держави.”

Представництво ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: