Новий порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців. Що змінилося? - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Новий порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців. Що змінилося?

Новина

Наказ Міністерства оборони України від 06 серпня 2024 року №531 затвердив «Порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців у системі Міністерства оборони України» (надалі – Порядок). У документі прописано, як необхідно оформлювати рапорти військовослужбовців, реєструвати їх та розглядати, а також повідомляти про рішення. Видання «Вгору» опублікувало аналіз найважливіших змін від юристів громадської приймальні УГСПЛ Херсона.

У наказі Міноборони вперше визначені строки, в які рапорти військовослужбовців мають бути розглянуті. Це дуже важлива зміна, оскільки раніше законодавство не встановлювало чіткого терміну розгляду. Цим користувались недобросовісні командири, які могли умисно «затягувати» розгляд до 30 днів, беручи до уваги терміни, прописані Законом України «Про звернення громадян». 

Крім того, у Наказі Міноборони України №531 наголошено, що ніхто не може бути скривджений на службі чи притягнутий до відповідальності за факт подання рапорту, а на керівників і командирів покладається відповідальність за дотримання цього порядку та строків розгляду. Від якості роботи з рапортами військовослужбовців залежатиме й оцінка службової діяльності посадових осіб.

Законодавчо закріплено, що рапорти можуть бути подані в усній та письмовій (паперовій або електронній) формах.

Вимоги до письмового рапорту

Рапорт військовослужбовця повинен містити:

  • найменування посади командира (начальника), якому адресується рапорт;
  • заголовок «Рапорт»;
  • суть порушеного питання;
  • перелік доданих до рапорту документів або їх копій (за потреби);
  • найменування займаної посади;
  • військове звання, власне ім’я та прізвище;
  • дату;
  • особистий підпис.

Усі рапорти, які потребують розгляду (прийняття рішення) командиром військової частини, попередньо обов’язково реєструються службою діловодства (п. 6 розділу ІІІ Порядку).

Відмова в розгляді рапорту має бути вмотивованою (п. 3 розділу ІІІ Порядку). Якщо для рішення питання, викладеного в рапорті, інформації або документів недостатньо, командир може його не погодити. Але він має надати вичерпний перелік підстав та необхідних документів. 

Що заборонено вимагати командирам?


Військовому не можуть відмовити в розгляді рапорту, якщо не дотримано вимог щодо форматування документа або через помилки у написанні (п. 7 розділу ІІІ Порядку).

Заборонено:

  1. встановлювати будь-які інші вимоги щодо форми та змісту паперового рапорту, що не передбачені цим Порядком, у тому числі стосовно:
    – подання рапортів з окремих питань виключно написаними власноруч або друкованим способом;
    – недотримання вимог щодо розміру полів, відступів, шрифтів, кольору чорнила чи друку, розміру та якості паперу тощо;
    – наявності граматичних, синтаксичних чи інших помилок, які не впливають на суть рапорту;
  2. відмовляти у задоволенні рапорту через відсутність документів або інформації, які є або повинні бути в розпорядженні цього командира, створюються/формуються/видаються самим підрозділом та/або можуть бути витребувані підрозділом в іншого підрозділу та/або відповідного закладу охорони здоров’я тощо;
  3. вимагати від військовослужбовця попереднього усного погодження паперового або електронного рапорту із безпосереднім або прямим командиром (начальником) перед його фактичним поданням відповідно до положень цього Порядку;
  4. відмовляти у прийнятті (реєстрації) власноруч написаних рапортів військовослужбовців.

Непогодження рапорту безпосередніми командирами не перешкоджає його подальшому руху, рапорт може піти вище, тож варто звернутися до наступного прямого командира (начальника).

Які строки розгляду рапорту?

Розгляд паперових та електронних рапортів військовослужбовців всіма його прямими командирами (начальниками) має вкластися в наступні терміни (відповідно до п. 9 розділу ІІІ Порядку):

  •  невідкладно, але не пізніше ніж за 48 годин з часу подання рапорту, якщо питання стосуються:
    – військової дисципліни;
    – обов’язків особового складу під час виконання бойових наказів (розпоряджень);
    – збереження життя та здоров’я особового складу;
    – відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин;
  • у строк не більше 14 днів, якщо стосуються всіх інших питань.

ВАЖЛИВО! Термін розгляду паперового рапорту розпочинається з часу подання рапорту, а не часу його реєстрації в службі діловодства (п. 8 розділу ІІІ Порядку). У разі направлення рапорту поштою часом подання рапорту є дата надходження рапорту до поштового відділення за місцем знаходження відповідного підрозділу.

Такі ж терміни розгляду передбачені і для електронних рапортів (п. 9 розділу III Порядку).

Усні рапорти розглядаються негайно (відповідь на такий рапорт надають теж усно), але не пізніше, ніж у строки для розгляду рапортів у паперовій формі.

Електронні рапорти

Рапорт в електронній формі можна створювати і подавати за допомогою засобів СЕДО, Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони «Армія+» – про це йдеться у розділі ІV Порядку.

Зокрема, в «Армії+» доступні 11 видів рапортів, згрупованих у чотири типи: «На відпустку», «На допомогу», «Направлення» і «Видача направлення». Рапорти можна подати за кілька хвилин, а підказки допоможуть заповнити їх правильно. Рапорти надсилаються на підпис за допомогою унікального номера військовослужбовця – Армія ID.

Перші відгуки щодо «Армії+», зазначають у приймальні, доволі критичні, оскільки для його подання необхідно мати унікальний номер командира, а для цього Армія+… радить звернутись у відділ діловодства військової частини. У той же час наявність зразків рапортів оцінюється доволі позитивно.

Все ж, якщо брати ситуацію взагалі, юристи називають ці зміни у порядку впорядкування питання звернення військовослужбовців з рапортами революційно-позитивними. Та підкреслюють, що залишається багато питань, які потребують доопрацювання.

Нагадуємо, що отримати безкоштовну юридичну допомогу ви можете у громадських приймальнях УГСПЛ. Знаходьте контакти найближчої до вас на нашому сайті

Головне зображення: https://depositphotos.com/ua

Дана діяльність реалізується в рамках проекту «Справедливість для жертв російської війни в Україні», який впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини у партнерстві з Міністерством оборони України та фінансується Посольством Нідерландів в Україні.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber