Публікація

Новий КПК – це збірка методичних рекомендацій для процесу пошуку та покарання винуватих

„Проект Кримінально-процесуального кодексу слід зняти з розгляду в парламенті та розробити новий на принципах поваги та дотримання прав людини й основних свобод”, – дійшли всиновку експерти, законодавці, правозахисники та представники ЗМІ сьогодні в Києві під час громадських обговорень нового проекту Кримінально-процесуального кодексу.

На думку громадськості, що слідкує за дотриманням прав людини та основних свобод в Україні, цей проект КПК потребує не формального внесення змін, а концептуальної переробки. У такому вигляді, як він є зараз, Проект є збіркою методичних рекомендацій для процесу пошуку та покарання винуватих і є неприпустимим у демократичному суспільстві, що будується на верховенстві права та повазі до невід’ємних прав людини.

Засідання відкрив менеджер проектів Міжнародного Фонду „Відродження” Роман Романов, який передав слово Міністру юстиції та голові Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Сергію Головатому та Директору програм Української Гельсінської спілки з прав людини Володимиру Яворському.

Роман Романов вказав на важливість подібного заходу, „адже КПК є фундаментальним документом дотримання прав людини”. Сергій Головатий підкреслив, що розробка нового проекту Кримінально-процесуального Кодексу – це досить довготривала проблема, яка досі ще не вирішено ані в рамках законодавства, ані в рамках практичного застосування. Першим кроком для вирішення цієї проблеми Головатий вважає початок реформування силових структур: прокуратуру, СБУ, МВС. „Сама вже назва „силові структури” є неправильною,  – вважає Головатий, – жодна країна в світі не має подібних структур, а лише структури по забезпеченню свободи та захисту людини та її доступа до правосуддя”. Також Міністр юстиції вказав на те, що починати треба із самої назви документу – за його пропозицією Кодекс має змінити свою назву на Кодекс кримінального правосуддя. Він також зауважив, що громадське обговорення є досить важливим для влади, і пообіцяв, що всі зауваження та пропозиції щодо нового КПК будуть надані Президентові України, який зможе в разі невідповідності документу до стандартів Ради Європи накласти на нього „вето”, навіть якщо парламент ухвалить існуючий проект Кодексу.

Володимир Яворський зробив невеличкий екскурс в історію проблеми прийняття нового проекту КПК, який би відбповідав вимогам Європейської Комісії з прав людини та Ради Європи. Ця історія розпочалась ще в середині 90-х років, з того часу, як Україна взяла на себе зобов’язання перед Радою Європи про створення нового Кримінально-процесуального кодексу за європейськими стандартами. На сьогоднішній день місія ще не є викононаю, і кожний новий проект КПК підпадає під гостру критику з боку міжнародних та вітчизняних експертів, науковців та правозахисників. Також пан Яворський нагадав, що 15 грудня 2005 року був прийнятий новий проект КПК в першому читанні, за деякими даними депутати голосували за цей проект навіть не маючи його на руках. Це є дуже тривожним фактом на думку правозахисників, а також вони висловлюють своє занепокоєння про те, що вже на 12 січня було назначено друге читання – що є досить коротким терміном для прийняття такого важливого документу як КПК.

На цьому слуханні низка експертів представили свої експертні висновки, свої висновки представили Аркадій Бущенко, Михайло Хавронюк та Микола Сірий. З їх експретними оцінками можна ознайомитись в повному обсязі: 

index.php?id=1137436690
index.php?id=1137437139
index.php?id=1137588664

Прпонуєм Вашій увазі також фоторепортаж з події:
index.php?id=1137670961

Вікторія Онищенко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: