Публікація

Новий додаток допоможе правозахисникам УГСПЛ збирати достовірну інформацію

Представники громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини, які працюють на сході України та постійно консультують постраждалих від збройного конфлікту, взяли участь у спеціальному навчальному тренінгу

1

Цього разу вони вчилися користуватися додатком eyeWitness to Atrocities, спеціально розробленим для правозахисників, журналістів та звичайних громадян, які перебувають в зонах конфліктів та інших проблемних регіонах у всьому світі. За допомогою цього додатку, користувачі мають просту та ефективну можливість зробити та швидко передати фото- і відеоматеріали, які в подальшому можуть бути використані у ході проведення розслідувань з метою притягнення до відповідальності осіб, що вчинили злочини, котрі підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Правозахисники УГСПЛ ознайомились із загальною інформацією про важливість документування злочинів проти людяності та особливості додатку. Пізніше вони самі мали змогу оцінити його функціональність під час практичної частини заняття. Ключова ідея тренінгу полягала у тому, що для правосуддя найважливішім в цифрових доказах є їх достовірність: точне місце, час зйомки, а також повна відсутність маніпуляцій із зображенням. Завдяки роботі з новим додатком, збір таких доказів стає можливим.

За словами Олексія Біди, керівника Центру документування УГСПЛ, що займається збором свідчень осіб, постраждалих внаслідок військового конфлікту на сході України та в Криму, саме фото та відео, зроблені свідками, стають вагомими доказами в міжнародних судах. «На жаль, наша судова система в цьому відношенні поки що «пасе задніх». У нас була можливість ознайомитися з додатком, яке зберігає мета-дані фото і відео, що підвищує доказову силу матеріалів. При цьому розробники приділили достатньо уваги безпеці користувачів. Саме такого інструменту нам не вистачало для документування воєнних злочинів у зоні конфлікту», — підкреслив він.

2 (1)

Про основи та засади міжнародного гуманітарного права, а також документування воєнних злочинів представникам регіональних приймалень розповіла юрист УГСПЛ Аліна Павлюк. За її словами, завдання її частини тренінгу – поділитися з колегами більш практичними аспектами в роботі з документуванням воєнних злочинів, оскільки важливо, щоб у межах однієї організації юристи мали спільне бачення як на ситуацію, так і на потенційні результати своєї роботи.

Другий день тренінгу організатори присвятили опануванню інструментів та засобів захисту інформації на мобільних пристроях (спікер — Максим Луночкін, УГСПЛ) а також використанням соціальних медіа для адвокасі кампаній (спікерка — Наталія Єсіна, громадська приймальня УГСПЛ у Сумах). Як зазначила координаторка мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталія Козаренко, заняття було присвячене одразу двом напрямам діяльності правозахисників — інформаційній безпеці та публічності діяльності правозахисної організації. «З представниками регіональних приймалень ми говорили про те, для чого взагалі потрібно розповідати про нашу діяльність. Правопросвітництво – це важлива частина нашої роботи. Не можна захищати права людини в суспільстві, яке не розуміє, що це таке і не розуміє, навіщо потрібно займатися захистом прав людини. Коли в нашу приймальню звертається людина, права якої порушено, ми можемо їй допомогти — проконсультувати, написати позов або опублікувати журналістське розслідування. Але якщо про його історії ми розповімо жителям його села або міста, то наступного разу вони будуть знати, що в Україні можна захистити свої права і будуть розуміти, як саме це робити»,— наголосила вона.

3 (3)
Наталія Єсіна, помічниця координтора громадської приймальні УГСПЛ в Сумах

Як відмітив Мартирос Григорян, юрист громадської приймальні УГСПЛ у м. Слов’янськ, два дні навчання пройшли, як на одному подиху. «Ми мали чудову можливість отримати унікальний якісний досвід і знання від провідних експертів у сфері правозахисту та медіа. Я вдячний організаторам робочої зустрічі за таку прекрасну можливість отримати якісно нові знання. І це було щось — сильні модератори-спікери, дружня атмосфера, не просто суха теорія, а працюючі кейси»,— ділиться враженнями учасник тренінгу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: