Публікація

Новостворені райдержадміністрації Кіровоградщини порушують закон «Про доступ до публічної інформації»

В демократичній системі є золоте правило: людина про державу має знати все, а інформація про людину має бути обмежена в доступі. Це завжди створює конфлікт: держава намагається приховати від людей інформацію, але знати про них все і вся.

Право на доступ до інформації є основоположним правом людини.  За міжнародними стандартами право на доступ до інформації є необхідною умовою для участі громадян в ухваленні державних рішень, запорукою розвитку демократії та фундаментом у боротьбі з корупцією.

Разом з тим, доступ до інформації необхідний також і для того, щоб люди могли висловити свою думку або зробити висновки з певних подій керуючись достовірними фактами. Неможливо обговорювати стан справ та ухвалювати ефективні рішення, якщо не мати інформації про це.

На жаль, проаналізувавши офіційні сайти новостворених районних державних адміністрацій Кіровоградщини, ми побачили, що розпорядження голів Олександрійської РДА, Кропивницької РДА, Новоукраїнської РДА, якими встановлюється перелік відомостей службової та конфіденційної інформації прямо суперечать закону.

Ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

“Розпорядження” бюджетними коштами охоплює взяття бюджетних зобов’язань (розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій) та здійснення витрат бюджету.

Для прикладу, голова Новоукраїнської РДА Пастушенко Віталій розпорядженням № 120-р від 02.04.2021 року всупереч закону обмежив доступ до відомостей, що розкривають зміст угод, договорів, контрактів, які за домовленістю сторін вважаються конфіденційними (пункт 99 розпорядження № 120-р від 02.04.2021 року). Аналогічно заступник голови Кропивницької РДА Демчук Ігор своїм розпорядженням № 159-р від 07.05.2021 року та голова Олександрійської РДА Корнієнко Ольга розпорядженням № 222-р від 07.05.2021 року обмежили доступ до відомостей, що розкривають зміст угод, договорів, контрактів, які за домовленістю сторін вважаються конфіденційними, чим порушили закон. На офіційному сайті Голованівської РДА взагалі відсутні оприлюдненні розпорядження голови Голімбієвського Олега починаючи з лютого 2021 року, що в свою чергу є порушенням ст. 15 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

08.06.2021 року на зустрічі з представниками Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ця проблема була предметом розмови з представником Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Барвіцьким Віктором та представником Уповноваженого в південних областях Остапенком Олександром. Нагадую, що тоді ми звернули увагу колег на таке ж порушення законодавства на рівні Кіровоградської облдержадміністрації.

Гурницький Євген
ГО «Територія успіху»
Юрист ГП УГСПЛ у Кропивницькому
Джерело: www.teritoriy.org.ua.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: