Публікація

Нові правила реєстрації місця проживання: зміни для ВПО (інфографіка)

Верховна Рада України 30 листопада 2021 року прийняла закон Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання осіб на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус .  Завдяки цьому нормативному акту з 22 березня 2022 року переселенці отримають довгоочікувані зміни. Вони мають полегшити вирішення багатьох проблем при отриманні соціальних і адміністративних послуг  як громадянами України з ТОТ, так і тими, що виїхали на підконтрольну Україні територію з оформленням або без оформлення статусу ВПО.

Ключові нововведення:

  1.  Оформлення/обмін документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, вклеювання у визначених законодавством випадках фотокартки при досягненні відповідного віку в паспорт громадянина України здійснюється установою Державної міграційної служби України – за місцем звернення особи (а не тільки за місцем фактичного проживання).
  2. Значно розширено перелік джерел інформації, які можуть використовуватися для підтвердження при внесенні відомостей про зареєстроване місце проживання особи на ТОТ України: Державний реєстр виборців, Єдиний державний демографічний реєстр, Державний реєстр актів цивільного стану громадян, реєстри територіальних громад, Єдина інформаційна база внутрішньо переміщених осіб. Дозволяється також використовувати для цього відомості, які містяться в документі, що підлягає обміну.
  3. Внесення відомостей про зареєстроване місце проживання до документів, що посідчують особу неповнолітнім здійснюється на підставі: документа, що підтверджує право на проживання в житлі, що знаходится на ТОТ України, самої дітини або її законних представників чи одного з них, з ким проживає дитина, та заяви такого законного представника; або відомостей про зареєстроване місце проживання законних представників дитини або одного з них, які містяться в належних їм документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Щоб мати під рукою всю необхідну інформацію щодо нових правил скачайте або роздрукуйте інфографіку від УГСПЛ “Нові правила реєстрації місця проживання: зміни для ВПО”.

Інфографіку розроблено Наталією Єсіною, координаторкою правопросвітнього напряму громадської приймальні УГСПЛ у Сумах.

 

 

Інформаційні матеріали підготовлено за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: