Публікація

Ніна Карпачова, україський Обмбудсмен захищає право громадян України не бути “бомжами” у власній державі

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова звернулася до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з поданням про приведення у відповідність до Конституції України і чинного законодавства існуючого порядку реєстрації фізичних осіб за місцем проживання.

Підставою для такого подання послужили численні звернення до Уповноваженого громадян, народних депутатів України, громадських і політичних організацій щодо невідповідності Конституції і чинному законодавству “Тимчасового порядку реєстрації фізичних осіб за місцем проживання”, який затверджений Постановою Кабміну в січні 2003 року за № 35.

Уповноважений звернула увагу Уряду на те, що в листопаді 2001 року Конституційний Суд України прийняв рішення про визнання неконституційними деяких пунктів Положення про паспортну службу органів внутрішніх справ (щодо так званої прописки). Вони суперечили, зокрема, ст.24 Конституції України, відповідно до якої не може бути обмежень за ознаками місця проживання, а також ст. 33, яка гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування і вільний вибір місця проживання.

Згаданий “Тимчасовий порядок…” не забезпечив виконання цього рішення Конституційного Суду і, фактично, зберіг усі вади інституту прописки. Зокрема, він визначає поняття місця проживання особи як “місце, де вона постійно або переважно проживає як власник житлового будинку, за договором його наймання, оренди або на інших підставах.” Тобто обов’язковою умовою реєстрації особи, вважає Уряд, повинна бути наявність в її користуванні конкретного житла. Це суперечить і Конституції України, і чинній ст.17 Цивільного Кодексу України, згідно з якою “місцем проживання визнається місце, де громадянин постійно або переважно проживає”.

Уповноважений наголошує, що в сучасних умовах, коли відбувається приватизація житла і перетворення його на товар, частина громадян з різних причин втрачає житло. Реєстрація за місцем проживання для таких громадян стає неможливою і це породжує для них безліч труднощів з працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, одержанням пенсії тощо.

Якщо ж людина, до того ж, ще й втратить паспорт, то вона взагалі позбавляється конституційних прав: не може укласти шлюб, вступити до освітніх закладів, реалізувати встановлені законодавством пільги та компенсації.

В Україні у такий спосіб досить швидко поповнюється категорія осіб без певного місця проживання (“бомжів”), фактично позбавлених громадянських прав. Це має катастрофічні наслідки як для особи, так і для суспільства.

Реагуючи на подання Уповноваженого з прав людини, Прем’єр-Міністр оперативно дав доручення міністрам: внутрішніх справ, праці і соціальної політики, юстиції та іншим керівникам органів виконавчої влади про невідкладну підготовку пропозицій щодо змін до “Тимчасового порядку реєстрації фізичних осіб за місцем проживання” та проекту звернення до Верховної Ради про прискорення розгляду у другому читанні відповідного законопроекту.

За інформацією, що надійшла до Уповноваженого з МВС України, це Міністерство, разом із зацікавленими органами виконавчої влади, вже підготувало проект відповідної постанови Уряду щодо зміни до згаданого “Тимчасового порядку”. Крім цього, на виконання згаданого рішення Конституційного Суду профільним Комітетом Верховної Ради України схвалено проект Закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання” і планується винести його на розгляд сесії. Законопроект буде розглядатися на наступному тижні.

За матеріалами Прес-служби Уповноваженого з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: