Публікація

Ні засуджений, ні політв’язень. Історія утримуваного в так званій «ДНР» Євгена Ячнєва

За інформацією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, наразі у полоні на території тимчасово окупованих Донецької і Луганської областей перебувають 235 наших співгромадян. За даними СБУ, станом на кінець квітня 2020 року їх було 214. Кожна відповідальна структура має свої списки, тому цифри можуть різнитися, та є ті українці, які до списків не потрапляють. УГСПЛ вперше публікує історію Євгена Ячнєва, якого на весь час тимчасової окупації частини Донеччини незаконно позбавили волі.

Євгену Ячнєву – 36 років, 6 з яких він незаконно перебуває в Донецькому слідчому ізоляторі.

12 липня 2013 року Євгена помістили в СІЗО на підставі запобіжного заходу, обраного Ворошиловським районним судом м. Донецька, однак 25 жовтня 2014 року строк дії запобіжного заходу закінчився, а представники незаконних збройних формувань звільняти Євгена відмовилися.

До березня 2015 року Євгена утримали в СІЗО свавільно, після чого його справу почали розглядати новостворені квазі судові органи «ДНР», які не відповідають критеріям незалежності та неупередженості.

Стаття 62 Конституції України гарантує презумпцію невинуватості, однак Ячнєв Євген продовжує перебувати в слідчому ізоляторі, незважаючи на відсутність обвинувального вироку законного суду України.

За його словами, умови утримання в слідчому ізоляторі нестерпні, медичне забезпечення функціонує на дуже низькому рівні і нездатне забезпечити лікування захворювань, на які страждає Євген.

Вже понад 6 років троє малолітніх дітей не бачили свого батька, а батьки – сина. Перебуваючи в ізоляції, Євген не має можливості працювати і розвиватися.

За час ув’язнення Євген, його родичі та представники подали до державних органів України численну кількість скарг та звернень щодо його переміщення, проте чоловіка не відносять ні до засуджених, ні до політичних в’язнів. На думку Євгена, саме невизначеність його статусу і зумовлює затримку в поверненні на підконтрольну Україні територію.

Юридичний супровід справи здійснює Центр стратегічних справ УГСПЛ. І зараз правозахисники наполягають на внесенні Євгена Ячнєва до списків на наступне взаємне звільнення осіб, які утримуються в ОРДЛО і Україні.

Нагадаємо також, що  наразі Російською Федерацією за політичними мотивами переслідується 134 громадянина України. 112 незаконно утримуються у місцях позбавлення волі на території РФ та тимчасово окупованого Криму.

Матеріал підготовлений в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: