Публікація

Необхідно максимізувати велику кількість переваг від міграції

Про це заявив Генеральний Секретар Кофі Анан 18 грудня 2003 року в Міжнародний день мігрантів.

Він також зазначив, що кожного дня в усіх країнах світу люди залишають свої домівки в пошуках кращого життя для себе та своєї родини. Феномен міграції має глибокі наслідки для країн, які залишають, транзитних країн та країн, до яких вони переїжджають.

Ключовим завданням для нашого світу в 21-му столітті є покращення регулювання міграції. Ми повинні максимізувати ті переваги, що надає міграція та мінімізувати складнощі, що виникають при цьому. Багато органів ООН, так само як Міжнародна Організація Міграції, постійно працюють для реалізації цієї мети.

Нещодавно створена Всесвітня Комісія з Міжнародної Міграції може допомогти нам вивести міжнародну співпрацю у цій сфері на новий рівень. „Комісія є ініціативою країн як з півночі так і з півдня і тому вона має повну підтримку від мене,” – сказав Генеральний Секретар. Я сподіваюсь, що її фінальний звіт зробить вагомий внесок в розуміння міграції громадськістю та допоможе побудувати „рамки” для росту співпраці між країнами з метою регулювати міграцію для користі всіх.

В серцевині цих „рамок”, слід окремо нагадати, мають бути самі мігранти. Багато мігрантів опиняються за ґратами, змушені терпіти небезпечні подорожі та зустрічаються зі складнощами в нових їхніх країнах, куди вони прибули. Багатьох з них незаконно експлуатують та з ними жорстоко поводяться недобросовісні торговці, контрабандисти та роботодавці. Більше того, в минулі роки в деяких суспільствах їхніми правами нехтували в ім’я національної безпеки. Незважаючи на всі ці перепони, абсолютна більшість з цих мігрантів роблять вагомий внесок в нове для них суспільство і багато з них надсилають кошти назад до своїх країн, підтримуючи тим самим економіку країни свого походження.

Більше слід зробити для гарантування прав працюючих мігрантів та їхніх сімей, навіть якщо цей статус не підтверджено документально. Саме тому я закликаю країни стати учасниками Міжнародної конвенції про захист прав всіх працюючих мігрантів та їхніх сімей, що набула чинності в липні цього року. Конвенція впроваджує для країн-учасниць зобов’язання забезпечувати права та основні свободи мігрантів в країнах їх перебування. Це життєво необхідно для подолання експлуатації мігрантів та членів їхніх сімей.

Країни, що вже стали учасниками цієї Конвенції, вперше зустрінуться на першій сесії 11 грудня 2003 року в Нью-Йорку, на якій вони оберуть членів Комітету з захисту прав всіх мігрантів та членів їх сімей. Комітет буде обговорювати заходи, що застосовують країни-учасниці відповідно до вимог Конвенції. „Я заохочую всіх країн-учасниць визнати право Комітету отримувати індивідуальні скарги від осіб, права яких порушені, та комунікувати з ним у подальшому”, – сказав Генеральний Секретар.

В Міжнародний день мігрантів, який відзначається вже вчетверте, слід вирішити зробити регулювання міграції кращим та подвоїти зусилля для захисту прав мігрантів.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: