Публікація

Нелюдське поводження з іноземцями у французьких аеропортах зафіксував Комітет Ради Європи проти катувань

Французький уряд погодився на публікування звіту Європейського Комітету щодо попередження катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (СРТ), що був підготовлений за результатами перевірки аеропорту Ройсі-Шарля де Голя з 17 по 21 червня 2003 року.

Метою візиту Комітету була перевірка дотримання прав іноземців, які перебувають в аеропорту. Звіт опубліковано разом з відповіддю, яку надала французька влада.

Не було отримано жодної вартої довіри заяви щодо нелюдського поводження зі сторони персоналу в Зонах Очікування Іммігрантів (ZAPI) № 2 та 3. Проте, була певна кількість заяв щодо нелюдського поводження з іноземцями (стусани, удари ногою, надівання жорстких наручників, погрози та образи) зі сторони офіцерів поліції впродовж паспортного контролю, процедури подання прохання про надання статусу біженця та спроб примусово посадити затриманих на літак.

У своїй відповіді французька влада зазначила, що вона постійно нагадує офіцерам поліції про кодекс професійної етики та санкції, що накладаються на тих, хто його порушує, та періодично проводить його детальне роз’яснення. Це робиться центральним департаментом прикордонної поліції та старшими офіцерами з урахуванням специфіки природи завдань, які стоять перед правоохоронними органами, і які вони повинні виконувати.

Комітет рекомендував переглянути деякі аспекти інструкції щодо примусового переміщення іноземців літаками та припинити використання певних процедур. Французька влада погодилася з такою оцінкою і найближчим часом планує змінити вказану інструкцію. Особливо ці рекомендації стосувалося включення до інструкції точного та повного опису переліку дій, що повинні бути заборонені за будь-яких обставин, так само як і тих, що повинні завжди застосовуватися до всіх. По відношенню до цього, наприклад, мають бути повністю заборонені дії, що прямо чи опосередковано перешкоджають диханню, зокрема стиснення грудної клітки, а також практика обмеження руху кінцівок за допомогою клейких речовин.

У своїй відповіді французька влада детально розповіла про вже розпочату серію власних ініціатив та заходів, вжитих відповідно до рекомендацій Комітету, щодо місць затримання в терміналах та місцевих пересувних блоках (наприклад, вирішено проблему наявності підносів для їжі).

Значне покращення було показане щодо умов тримання в Зонах Очікування Іммігрантів (ZAPI) № 2 та 3. Такі умови, відповідно до висновку Комітету, можуть бути задовільними при утримання особи до 20 днів.

Також були рекомендовані заходи щодо покращення медичного забезпечення затриманих осіб. Стосовно цього у відповіді містився опис заходів для посилення медичного персоналу та зазначалося, що тепер медична допомога в зоні затримання доступна постійно.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: