Публікація

НБУ обмежить перекази з картки на картку: які є ризики для волонтерів

4 липня 2024 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому Голова Національного банку України Андрій Пишний підтвердив стійкі наміри НБУ щодо обмеження для переказів з картки на картку. Які є ризики для волонтерів та на що може вплинути — дослідила аналітикиня Української Гельсінської спілки з прав людини Владлена Падун.

Наразі обговорюється застосування миттєвих грошових переказів (Р2Р) — не більше 30 операцій і до 100 тисяч гривень на місяць в одному банку. Офіційний документ знаходиться на стадії розробки.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Необхідність введення таких лімітів пов’язана з великою кількістю шахрайських дій, зокрема в частині здійснення тіньових платежів в рамках міскодингу, коли реальне призначення платежу підміняється фальшивим. Намагання НБУ мінімізувати протиправні дії шахраїв, детінізувати доходи осіб та ввести обмеження можуть спричинити певні ризики для волонтерської спільноти.

За понад два роки повномасштабної війни волонтерський рух в Україні вийшов на новий рівень і став найпоширенішим джерелом закриття нагальних потреб як цивільних, так і військових.

Формування та наповнення так званих «банок» для благодійних зборів є ефективним та зручним для волонтерів джерелом коштів для закупівлі життєво необхідних для військових під час війни автомобілів, дронів, амуніції, військового спорядження тощо. Окрім того, часто такі збори організовують родичі військових. Громадяни готові жертвувати щодня суми «чашку кави» чи навіть більше. Багато хто готовий відмовитись від подарунка на день народження чи інше свято на користь донату для захисників.

Встановлення обмежень на кількість та суми переказів може стати перепоною у функціонуванні налагоджених та швидких алгоритмах наповнень благодійних, в тому числі невеликих, зборів для ЗСУ, а також для цивільних осіб, що постраждали від дій Росії тощо.

Саме тому під час впровадження таких лімітів важливо врахувати інтереси волонтерського сектору, щоб уникнути перекриття артерій для задоволення потреб, як цивільних, так і військових. 

Під час засідання Комітету Голова НБУ наголосив, що Національний банк Україні, розуміючи суспільний резонанс, активно комунікує з представниками волонтерської спільноти з метою вирішення проблеми та напрацювання ефективного механізму регулювання переказів з картки на картку.

Очікуємо на остаточний документ від НБУ.

Автор: Владлена Падун, аналітикиня УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: