Публікація

Навчили звертатись до ЄСПЛ та документувати воєнні злочини. Що думають студенти про навчання у правозахисників УГСПЛ?

«Практикум з правозахисної діяльності» – це практичний курс, який експерти Української Гельсінської спілки з прав людини викладали студентам магістратури Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Курс впроваджувався за ініціативи Поєдинок Ольги, к.ю.н., докторантки, асистентки кафедри міжнародного права, та підтримувався Програмою USAID «Права людини в дії». Співпраця студентів та правозахисників має тривалу історію і подібні практикуми вже проводилися раніше.

Студенти навчалися у правозахисників два місяці: з 30 вересня по 2 грудня. Мета курсу – об’єднати теоретичні знання студентів з практичними навичками, які необхідні для ефективної правозахисної діяльності в умовах війни. 

Чи вдалося досягти мети? Ми попросили студентів, за бажання, розповісти про враження від навчання. Свої відгуки вони могли залишити абсолютно анонімно. 

 

«За 6 років навчання ця дисципліна виявилася:

  • найцікавішою (різноманіттям тем)
  • найбільш насиченою (на матеріали, на питання для підготовки. Так, це вимагало часу, зате матеріал краще засвоювався)
  • найкориснішою (і моделювання судових засідань, і дебати, і документування злочинів, і написання обзервацій)
  • практичною (особливо щодо тем ВПО, компенсації за майно, документування)».

Магістранти відвідали 18 пар. Від експертів дізналися про актуальні проблеми захисту прав людини та ознайомились з практичними підходами до забезпечення прав постраждалих осіб. 

«Практикум вийшов просто безцінним на матеріали та знання. Дуже сподобалася Ваша підбірка тем на кожне із занять: не суха теорія, а ті питання, які дійсно актуальні, при чому з усіх аспектів.

Досить гарно побудовані заняття на тему:

  • ВПО (практичні кроки та поради, дуже гарно запамʼятовуються)
  • компенсації за пошкоджене майно
  • найманців (особливо крізь призму збройного конфлікту росії, добровольців в Україні)
  • порушення прав дітей під час збройного конфлікту (на прикладі випадків в Україні)».

Під час занять розбирали права у сфері приватного та сімейного життя, зокрема практику Європейського суду з прав людини, сферу застосування статті 8 Європейської конвенції з прав людини, зв’язок між статтею 8 Конвенції з іншими правами та свободами.

«Завдячую пані Олені Сапожніковій. Найбільш важливе і цінне для мене, що запам`яталось це те, як ми розглядали сфери приватного і сімейного життя, і дуже багато практики ЄСПЛ щодо цього».

Частину занять присвятили питанням документування воєнних злочинів в Україні, насильницьких зникнень та катування, як систематичної практики ведення війни Російською Федерацією. Також розібрали проблеми захисту прав дітей під час збройного конфлікту.

«Під час практикуму важливо було дізнатись про документування воєнних злочинів. Дякую пану Сергію Мовчану, який дуже деталізовано і в той же час по-простому зміг розповісти про це».

«Дуже цінним було завдання пані Інни Заворотько, а саме — кожен з нас аналізував один із шести видів серйозних порушень проти дітей під час збройного конфлікту».

На додаток до цього студенти мали змогу попрактикуватись у написанні проєктів заяви до Європейського суду з прав людини, відповіді на неї, а також розглянули процедуру розгляду заяви в ЄСПЛ. 

«Здається, не було жодного заняття з експертами, з яких я не могла б винести для себе щось вартісне і практично важливе. Надзвичайно сподобалося написання проєктів заяви до ЄСПЛ та відповіді на неї з пані Оленою Сапожніковою, дуже цікавий досвід».

«Не можу не відзначити практикум з пані Оленою Калашник, де у нас було заняття у форматі моделювання судового засідання в режимі відеоконференції».

Курс «Практикум з правозахисної діяльності» вийшов насиченим, завдяки роботі експертів, якими були:

  • Олена Сапожнікова — юрист-аналітик Центру Стратегічних Справ УГСПЛ
  • Сергій Мовчан — керівник Департаменту документування воєнних злочинів
  • Ольга Семенюк — координаторка освітнього напряму УГСПЛ для правників
  • Наталія Хендель  к.ю.н, доцент, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права і прав людини, експертка і тренерка з міжнародного гуманітарного права Української асоціації міжнародного права та ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини»
  • Інна Заворотько — Майор юстиції, представниця Департаменту юридичного забезпечення Міноборони.

 

 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: