Публікація

Навчання аналізу державної та місцевої політики у сфері захисту прав людини для спільноти ЛГБТКІ+. Враження учасників

До вашої уваги інтерв’ю із учасниками навчального модулю УГСПЛ щодо аналізу державної та місцевої політики у сфері захисту прав людини для спільноти ЛГБТКІ+.

Влітку 2020 року Українська гельсінська спілка з прав людини провела серію тренінгів навчального модулю щодо аналізу державної та місцевої політики у сфері захисту прав людини для спільноти ЛГБТКІ+. Ми запросили тренерів та учасників навчання поділитися думками щодо важливості навчання громадських активістів у цієї галузі. До вашої уваги враження саме від учасників навчального модулю – від громадських ЛГБТКІ+ активістів з регіонів України.

Інтерв’ю з тренером навчального модулю Святославом Шереметом знаходиться за посиланням.

 

Василь Маліков, представник Харківської обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ.

Як Ви оцінюєте методологію аналізу державної політики? 

Методологія аналізу державної політики виявилася для мене справжнім серйозним викликом. Вона ґрунтується на ідентифікації та ретельному аналізі конкретної суспільної проблеми, розробці пропозицій щодо можливих шляхів розв’язання такої проблеми, до того ж у вигляді чітких і конкретних дій, які призведуть до вирішення суспільної проблеми з урахуванням середовища, стейкхолдерів, необхідних ресурсів та опрацюванням можливих рівноцінних альтернатив. Це тривалий, складний, але й надзвичайно цікавий інтелектуальний процес.

Такий новий досвід застосування методології аналізу державної проблеми для розв’язання конкретної проблеми для ключової групи ЧСЧ у профілактиці ВІЛ-інфекції виявився для мене значно складнішим, ніж здавалося на початку навчання. Найважливіше, що продукт у вигляді аналітичної записки є доволі гнучким і корисним інструментом для того, щоб просувати бажані зміни у державній політиці, які будуть корисними для здоров’я і соціального благополуччя спільноти. Тепер я краще розумію, яким чином відбувається розробка державної політики та внесення змін до неї, якими мають бути послідовні кроки від ідеї певних змін до їх обґрунтування, планування і реалізації.

 

Василь Марків

Наскільки участь в освітньому модулі була корисним досвідом для Вас?

Я переконаний, що будь-якій діяльності має передувати процес навчання, освоєння необхідних знань, вмінь та навичок. Найкращими будуть результати такої діяльності, яка спирається на компетентність її виконавця. І для мене цей освітній модуль дав імпульс для подальшого самостійного заглиблення у методологію аналізу державної політики. Ціную також і те, що освітній модуль передбачав і безпосередню роботу над аналітичними документами і адвокаційними кроками під керівництвом тренерів.

Насправді, такий формат роботи вийшов за межі традиційних тренінгів у більш глибоке менторство / наставництво з індивідуалізованим підходом до кожного кейсу. Це зрештою і дозволило досягти конкретних і вимірюваних результатів навчання у вигляді аналітичної записки, розробки і послідовної реалізації плану адвокаційної кампанії у визначений проміжок часу.

Корисними для подальшої роботи виявився самостійний аналіз наявного досвіду залучення НУО до впровадження ДКП для ЧСЧ в різних країнах, а також обговорення та рекомендації вітчизняних експертів на робочій зустрічі Експертної групи з питань здоров’я й прав геїв та інших ЧСЧ (ЕГЗП-Україна). Важлива цінність і корисність цього освітнього модулю в його орієнтованості на задоволення реальних потреб спільноти, використовуючи інструменти аналізу державної політики.

У яких адвокаційних кампаніях ви плануєте її використовувати? 

По завершенню поточної адвокаційної кампанії я планую поступово проводити адвокацію розширеного пакету послуг для ЧСЧ Харківської області у співпраці з НУО та представниками інших ключових груп, які також мають потребу в розширенні пакету послуг профілактики для досягнення контрольованого стану епідемії ВІЛ в нашому регіоні. Так само перспективними адвокаційними кампаніями можуть стати такі, що спрямовані на розробку і впровадження алгоритмів надання соціальних послуг для ЛГБТКІ+ людей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Як Ви плануєте надалі використати отримані знання? 

Отримання знання та перший досвід у здійсненні аналізу державної політики, пошуку альтернатив для вирішення соціальної проблеми, побудови адвокаційної кампанії я планую і надалі використовувати у вирішенні низки соціальних проблем ключової групи ЧСЧ у Харківській області. Серед них забезпечення сталості послуг профілактики ВІЛ-інфекції, розширення доступу до соціальних послуг для ЧСЧ. Наразі я увійшов як представник ключової групи ЧСЧ до складу Харківської обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ, що дає мені можливість застосувати отримані знання та напрацювання безпосередньо у моїй діяльності в координаційній раді. Вже зараз за результатами першої робочої зустрічі конкретизувалися наступні адвокаційні задачі у сфері профілактики ВІЛ, для розв’язання яких потрібно застосовувати набуті аналітичні навички, складати відповідні пропозиції, розраховуючи наявні складники середовища, необхідні ресурси, інструменти та заходи для втілення цих пропозицій у життя.

 

Генрі Дем’яновіч

Генрі Дем’яновіч, директор ГО «ПРОТЕГО», місто Кривий Ріг.

Як Ви оцінюєте методологію аналізу державної політики?

Перспективно для вирішення деяких питань, але далеко не універсально. Ця методика працює головним чином тоді, коли в державі з’явилася “політична воля” для вирішення проблем, і запит на аналіз політики йде від держави.

Наскільки участь в освітньому модулі була корисним досвідом для Вас? 

Навчання було довгим, насиченим та цікавим. Воно було корисним для мене, хоча я й обрав заскладну тему для аналізу політики – злочини, мотивовані нетерпимістю, точніше законодавство у цій сфері. Кваліфіковані тренери справді змогли відповісти майже на всі мої запитання, розвіяти усі сумніви та навчити мене використовувати отримані знання.

У яких адвокаційних кампаніях ви плануєте її використовувати?

Я спробую використати набуті знання у адвокації скасування заборони донорства крові для людей, що мали гомосексуальні контакти

Як Ви плануєте надалі використати отримані знання?

Відтепер я отримав новий інструмент, який допоможе мені вирішувати проблеми ЛГБТКІ+ людей. Вже зараз я планую використати набуті знання для адвокатування скасування заборони донорства крові для людей, що мали гомосексуальні контакти, а згодом це навчання допоможе мені в подальшій роботі. Я тільки починаю свою активну діяльність в адвокації, тому дуже радий, що мав можливість познайомитися з таким цікавим та незвичним інструментом, як аналіз державної політики

 

Інтерв’ю проведено за підтримки Freedom House в Україні.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: