Публікація

Нацполіція відмовляє у реєстрації злочинів у Слов’янську

Ця проблема стала масовою — стверджують юристи слов’янської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини. Правоохоронці відмовляють українцям у внесенні даних про злочин до Єдиного реєстру досудових рішень, оскільки не хочуть псувати собі статистику розкриття злочинності, а відповідно — позбавляти себе премій та спокою.

Відповідно до українського законодавства, слідчий, прокурор зобов’язані протягом 24 годин внести данні до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо скоєного злочину. Однак поліція Слов’янська системно цього не робить, посилаючись на те, що буцімто через блокаду не може відразу зареєструвати заяву потерпілого, тому йому доведеться почекати — приблизно місяць. Однак, як стверджує, юрист громадської приймальні УГСПЛ Михайло Нечипоренко, це маніпуляція з боку правоохоронців, оскільки за законодавством громадянин може лише протягом 10 днів оскаржити дії прокурора. Відповідно — чекаючи місяць на обіцянки полісмена зареєструвати його звернення про злочин, потерпілий втрачає будь-який шанс, що його справу будуть розслідувати.

Саме з такою проблемою звернувся до юристів приймальні мешканець Слов’янська Олександр (ім’я змінено). Чоловік став жертвою шахраїв, які підробили документи і на підставі підробленого протоколу зборів про передачу прав власності третій особі намагались здійснити продаж приміщення ательє, що за законом належало пану Олександру. Як стверджують юристи приймальні, сама така шахрайська дія вже сама по собі є абсурдною, адже неможливо ніякими протоколами передати власність сторонній особі.

Чекаючи місяць на обіцянки полісмена зареєструвати його звернення про злочин, потерпілий втрачає будь-який шанс, що його справу будуть розслідувати.

Саме тому юристи приймальні підготували відповідну заяву про злочин до поліції, однак правоохоронці відмовились вносити дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і, відповідно, порушувати кримінальну справу.

«Реєструвати заяви потерпілих означає для поліції псувати собі статистику розкриття злочинності. Якщо такі заяви реєструвати, тоді доведеться працювати, щоб розкрити злочин або не реєструвати його, щоб не погіршувати статистику, а значить отримати премію чи інші заохочення від керівництва», — пояснює юрист приймальні Михайло Нечипоренко.

Після відмови правоохоронців у реєстрації заяви, пан Олександр із допомогою юристів приймальні звернувся до суду і виграв справу! Незважаючи на те, що прокурор на суді виступав категорично проти реєстрації заяви, суд все ж зобов’язав слідчого внести дані до ЄРДР, а це означає, що у справі пана Олександра буде проведено слідство і з’явиться можливість розслідування та покарання винних у махінаціях із продажем приміщення ательє.

На жаль, багато людей не вірить у справедливе правосуддя в нашій країні, а тому не хоче звертатися до суду, щоб відстояти свої права. Правозахисники УГСПЛ закликають не опускати руки і боротися за свої права! Адже лише особиста активність людини у відстоюванні своїх прав у багатьох випадках може змінити ситуацію.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: