Публікація

Національний Банк двічі програв юристам УГСПЛ. Колишній працівник отримав компенсацію за неправомірне звільнення

Роман Харченко — єдиний із 242 працівників системи Національного Банку України  (НБУ) Луганської області, який відстояв свої трудові права у суді завдяки правовій допомозі юристам УГСПЛ.

Роман Харченко виграв суд проти свого роботодавця — НБУ, який не виплачував співробітнику зарплату, а згодом звільнив за скороченням, виправдовуючись початком бойових дій на Луганщині. Юристи УГСПЛ супроводжували справу у судах та допомогли чоловіку відстояти свої трудові права.

Пан Роман проживав у Луганську та працював інкасатором в луганській філії НБУ понад 10 років. Після початку військових дій у своєму місті, чоловік щоденно наражав своє життя на небезпеку. Оскільки був змушений ходити на роботу до установи банку, яка була розташована поряд з місцевим СБУ, де перебували озброєні сепаратисти. Коли ситуація вкрай напружилася, пан Роман вирішив разом із своєю сім’єю терміново покинути місто та переїхати до Кіровограда, де зареєструвався як внутрішньо переміщена особа.

Оговтавшись від стресу війни та переїзду чоловік потроху почав облаштовувати своє життя на новому місці. Оскільки НБУ припинив платити зарплату, посилаючись на війну, чоловік звернувся до місцевого центру зайнятості. Проте отримав відмову у наданні матеріальної допомоги по безробіттю, бо “ніби працював”. До того ж, у пошуках роботи йому також було відмовлено — як держслужбовець пан Роман не мав права влаштуватися на ще одну роботу. Чоловік потрапив у безвихідь.

Тим часом роботодавець пана Романа — Національний Банк — прийняв внутрішню постанову, якою офіційно оголосив, що не збирається виплачувати зарплату тим працівникам окупованих територій, які не виконували протягом кількох місяців своїх безпосередніх службових обов’язків. А згодом взагалі звільнив таких співробітників.

«Текст постанови не розголошувався банком. Я дізнався про її зміст лише через рік після свого звільнення. Відмовився звільнятися за згодою сторін і пішов за скороченням. Неодноразово я звертався до керівництва з проханням перевестися у відділення НБУ в будь – якій області України, проте щоразу одержував відмову» —розповідає пан Роман.

Загалом в Луганській області було звільнено 243 працівника Національного Банку України. Пан Роман потрапив під скорочення у березні минулого року. Проте за робочий період до офіційного скорочення — з грудня 2014-го до березня 2015 року НБУ так і не виплатив зарплату своєму працівникові. Пану Роману це видалося несправедливим, оскільки простій у роботі виник не з його вини, і увесь цей період він не міг працювати у іншому місці.

З тим, що такі дії керівництва Національного Банку України та постанова, на яку воно посилається, є незаконними, погодились і юристи Кіровоградської приймальні УГСПЛ, яка діє на базі ГО “Територія успіху”, по допомогу до яких звернувся пан Роман.

“Пана Романа було звільнено з посади інкасатора відділу перевезення цінностей та організації інкасації Управління НБУ в Луганській області, згідно п.1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, про що було зроблено запис в його трудовій книжці. Однак це звільнення відбулось із порушеннями ст. 49-2. А саме — роботодавець не запропонував своєму працівникові іншу роботу в системі НБУ. До того ж, пану Роману не було виплачено заробітну плату за грудень 2014 року, січень, лютий та березень 2015 року та вихідну допомогу. Тому ми звернулися до суду, щоб стягнути з роботодавця невиплачену заробітну плату та інших виплат, не виплачені при звільненні чоловіка, а також запросили компенсацію моральної шкоди” — пояснює юрист приймальні Євген Гурницький.

Юристи приймальні спільно з ГО “Територія успіху” підготували позов до суду та супроводжували справу на всіх її етапах. Справу розглядав Кіровоградський окружний адміністративний суд, який врешті-решт виніс рішення на користь пана Романа, зобов’язавши Національний Банк виплатити заборгованість по зарплаті, здійснити необхідні виплати по звільненню, а також компенсувати моральну шкоду. Однак НБУ не захотів миритися із таким рішенням суду та подав на апеляцію до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, сподіваючись, що цей суд виявиться більш лояльним до Національного Банку. Проте і апеляційний суд, розглянувши матеріали справи, став на сторону колишнього працівника та залишив у силі рішення суду попередньої інстанції.

Пан Роман виявився єдиним працівником серед інших 242 колишніх співробітників системи Національного Банку України Луганської області, який відстояв свої трудові права. На сьогодні банк розрахувався із Романом Харченком, здійснивши необхідні виплати, до яких зобов’язав суд.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: