Публікація

Національна стратегія з прав людини: три міністерства об’єднались для її реалізації

29 грудня у Києві відбулась презентація заходів в рамках реалізації Національної стратегії у сфері прав людини в напрямку підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини. Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Освітнім домом прав людини в Чернігові виступили організаторами зустрічі.

Джерело: Укрінформ

У заході взяли участ: Сергій Буров, керівник освітнього відділу УГСПЛ та голова правління Освітнього Дому прав людини в Чернігові; Олександр Пижов, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України; Оксана Юхта, в.о. начальника Управління інформування населення та реформування правової освіти Міністерства юстиції України; Юлія Каздобіна, радник міністра інформаційної політики України.

Захід відбувся за підтримки Міністерства інформаційної політики України та Міжнародного фонду «Відродження».

Коротко. Метою проекту «Розробка Загальнодержавної програми освіти в сфері прав людини», що здійснюється Освітнім домом прав людини в Чернігові за підтримки Програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» є розроблення Загальнодержавної програми освіти в сфері прав людини задля реалізації завдань, передбачених Національною стратегією у сфері прав людини щодо підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини та створення рамкових умов для функціонування ефективної освіти в сфері прав людини в системі загальної середньої та вищої освіти в Україні, а також зміцнення партнерства та співпраці між неурядовими організаціями та органами влади.

Підсумкові матеріали:

Три міністерства об’єдналися з неурядовими організаціями для підготовки програми з освіти у сфері прав людини

Міністерство інформаційної політики, Міністерство освіти і науки та Міністерств юстиції об’єдналися із неурядовими організаціями, представниками громадянського суспільства заради розробки загальнодержавної програми з освіти, покликаної реалізувати Національну стратегію у сфері прав людини в напрямку підвищення рівня обізнаності в області прав людини.

Про це повідомив керівник освітнього відділу Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові Сергій Буров на прес-конференції в Укрінформі.

«Представники держави та громадянського суспільства зібралися разом для того, щоб розробити загальнодержавну програму, план освіти в сфері прав людини, якої нам насправді дуже сильно не вистачає», — сказав Буров.

За його словами, уже створено робочу групу, яка провела три засідання.

Як зазначив представник УГСПЛ, загалом в Україні населення недостатньо поінформоване про права людини, не вистачає викладачів, які можуть навчити українців правильно розуміти свої права, і взагалі немає системи безперервної освіти, де б держава розуміла, через які саме предмети і яким чином впроваджуються знання про права людини. «Ми визначили для себе і таку проблему, як викривлення розуміння прав людини. Навіть те, що викладається зараз, викладається зовсім не про права людини, а іноді навпаки», — сказав він.

Буров відзначив, що протягом останніх десяти років не було співпраці між громадянським суспільством та державою у цьому напрямку. «І це я оцінюю так, що держава не була готова прийняти ту ситуацію, яка є насправді, сказати собі чесно, що у нас є проблеми і треба щось змінити. Зараз є політична воля, є розуміння необхідності цього», — сказав він.

У свою чергу головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олександр Пижов визнав, що така програма украй важлива та необхідна. «Переважна більшість учнів шкіл нині просто не знають, які права вони мають, звідки вони походять. Вони думають, що права набуваються із повноліттям. Вони просто не знають, як себе захищати, які права вони мають у школі, вдома, в транспорті та просто у повсякденному житті. Ми маємо виправити цю ситуацію», — наголосив він.

На прес-конференції зазначалося, що робоча група взялася за розробку програми задля підвищення ефективної освіти в сфері прав людини в системі загальної середньої та вищої освіти в Україні, а також зміцнення партнерства та співпраці між неурядовими організаціями та органами влади.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: