Публікація

Національна стратегія у сфері прав людини: стан виконання та виклики

20 грудня у Києві відбулась презентація-дискусія «Національна стратегія у сфері прав людини: стан виконання та виклики»

Учасниками дискусії з представниками громадянського суспільства були Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська, народний депутат України Ірина Суслова та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. Модератором виступила експертка УГСПЛ Ксенія Семьоркіна.

DSC_8165
Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська

Валерія Лутковська побоюється, що Нацстратегія з її важливими положеннями може лишитись на папері через пасивне спостереження громадськості. Вона закликала представників громадського суспільства консолідувати зусилля і пробувати максимально допомогати уряду та парламенту з виконанням цього документу. «Це наше з вами мрія. Це наша з вами дорожня карта. І нам з вами ділити відповідальність за те, що ця стратегія не виконується», — сказала Омбудсман.

Олександр Павліченко озвучив питання «чи необхідне здійснення коригування Національної стратегії та Плану дій?» «Чи потрібно вносити нові окремі компоненти? Зокрема, на сьогодні стоїть питання запровадження перехідного судочинства, яке має бути здійснене у зв’язку із конфліктом на сході України. Це є викликом для України. Держава має ставити питання щодо правового подолання наслідків конфлікту», — зазначив виконавчий директор УГСПЛ.

DSC_8139
народний депутат Ірина Суслова та виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Він також підкреслив, що на державному рівні, на жаль, не існує координаційного інституту, який би стимулював виконання цієї Національної стратегії та слідкував за станом виконання в багатьох напрямках захисту прав людини. «Це пов’язано з численними реформами, що здійснюються в Україні. Ця стратегія є передумовою для здійснення якісного виконання тих завдань, що слугуватимуть для іміджу України; що буде показником того, що Україна виходить на міжнародний рівень гравців, які справді дотримуються прав людини та верховенства права», — заявив Олександр Павліченко.

0001

«Ми маємо продовжувати слідкувати та наголошувати на необхідності реалізації цього стратегічного документу, оскільки це фактично є регулятивний акт. Акт, який має бути виконаним і відповідальність за нього так само передбачена, — наголосив виконавчий директор Спілки. — Ми повинні йти шляхом стимулювання державних інститутів, які є відповідальними за реалізацію тих положень, які закладені в Стратегії». Він також підкреслив, що потрібно дивитися і на сутнісне виконання, а не лише на формальне, яке зазначене у якості індикаторів.

Виконавчий директор УГСПЛ додав, що питання реалізації Стратегії не стоїть нагально на порядку денному. Синергія органів державної влади та громадськості, за його словами, має бути знову актуалізована, як під час розробки Стратегії, тоді ми матимемо кращі результати, які дозволять нам сказати, що уже наступні етапи розробки Стратегії будуть сфокусовані на інших проблемах. «І реформи, які на сьогоднішній день здійснює Україна, вони мають так само відбуватися в ключі цих завдань, які визначені в Національній стратегії», — наголосив він.

0002

Резюме звіту за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини (1 грудня 2015 – 1 грудня 2017)

DSC_8229

За результатами обговорення було вирішено:

1. підготуватись до засідання Комітету ВРУ з прав людини у січні 2018 року, визначити пріоритети, що необхідні зараз для виконання у наступному році;

2. готувати власними силами або із органами державної влади необхідні нормативно-правових акти для виконання Національної стратегії;

3. перегляд Плану дій, зокрема в частині, пов’язаної з “новими викликами”;

4. співпраця із депутатами — членами робочої групи при Комітеті ВРУ з питань контролю за виконанням Національної стратегії у сфері прав людини;

5. проводити робочі зустрічі з відповідальними виконавцями на базі Комітету ВРУ з прав людини;

6. підняти питання щодо посилення контролю Секретаріатом КМУ щодо невиконаних органами влади заходів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: