Публікація

Нацбанк погіршив становище кримчан та встановив для них додаткові обов’язки

Правозахисники стверджують: спроба Нацбанку виправити ситуацію з дискримінацією кримчан призвела до нових обмежень їх прав та встановила додаткові обов’язки. Більше того, тепер банки отримали змогу блокувати та закривати рахунки не тільки кримським юридичним особам, а і приватним підприємцям.

Нещодавно НБУ публічно відзвітував про вирішення ситуації з дискримінацією кримчан, яку створила постанова № 699. Проте, експерти, які ознайомились з документом, знайшли багато нових неприємних сюрпризів. Перше з них – «нерезиденти залишилися». А це означає, що залишились дискримінаційні норми (різне ставлення до групи людей за ознакою місця прописки). Фактично всі, хто прописаний в Криму, були поставлені по іншу сторону закону.

Дар’я Свиридова, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини вважає, що  НБУ своїми діями знову підтвердив що кримчани не є громадянами України. А для того, що спростувати цей факт вони вимушені здійснити певні дії. І  лише після цього вони можуть знову вважатися українцями.

Навіть люди, які отримали «довідку переселенця» і нерезидентами вже не вважаються, мають підтверджувати це кожні 6 місяців. А для цього мають відстояти величезні черги.

Також банки отримали змогу блокування та закриття банківських рахунків  підприємцям та самозайнятим особам. При цьому Нацбанк нарешті згадав, що кошти на рахунках належать не банкам, а власникам рахунків. Тому, після закриття рахунків, гроші мають бути повернуті їх власникам. Але є одне але. Постанова Нацбанку робить неможливим відкриття іншого рахунку.

Сергій Заєць, експерт Регіонального центру з прав людини зазначає: «Дії Нацбанку можна порівняти з реакцією Кадирова на події в Грозному. Фактично НБУ ввів колективну відповідальність кримчан за погані дії чи навіть наміри нечистих на руку земляків».

Правозахисники закликають Національний банк України до діалогу і пропонують створити робочу групу для пошуку прийнятних шляхів вирішення тих проблем, які зараз стоять перед Україною.  До її складу вони пропонують включити  представників усіх правозахисних організацій, що займаються проблемами кримчан.

Експерти звертають увагу НБУ, на те, що найлегший шлях не завжди є правильним. Іноді тільки через важкий діалог можна знайти ефективне рішення, яке могло б забезпечити не тільки рішення задач безпеки держави, а й гарантувало б дотримання прав людини.

Захід проводиться завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії». Зміст публікації не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov

та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: