Публікація

Народжені після арешту. Фотопроєкт Муміне Салієвої про кримських дітей

До сьомої річниці окупації Криму правозахисні організації представили онлайн-фотопроєкт кримської правозахисниці Муміне Салієвої “Народжені після арешту”.

Проєкт “Народжені після арешту” — це галерея знімків, створених активісткою ініціативи “Кримська солідарність” та координаторкою проєкту “Кримське дитинство” Муміне Салієвою. Проєкт присвячений кримським дітям, які народилися після арештів батька. Проєкт доступний українською та англійською мовами за адресою bornafterarrest.net

Фото дітей зроблені Муміне наприкінці 2020-початку 2021 років у різних куточках Криму в родинах, які постраждали від політичних переслідувань окупаційної адміністрації. На них зображені 12 кримських дітей віком від 8 місяців до 5 років з подібними сімейними історіями: батька арештували в рамках політичного переслідування в Криму ще до народження малюка. Більшість ув’язнених, справи котрих перебувають на різних етапах слідства, були активними учасниками “Кримської солідарності”, займаючись гуманітарною допомогою та документуючи політичні переслідування в Криму. Декому із арештованих загрожує пожиттєве ув’язнення, що означає, що їх діти можуть ніколи не побачити своїх батьків вільними. Принаймні, за умов збереження статус-кво.

Авторка ідеї проєкту та самих знімків Муміне Салієва також виховує чотирьох дітей самостійно, адже її чоловіка, громадського журналіста Сейрана Салієва, окупаційна влада затримала, а російський суд засудив до 16-річного терміну ув’язнення.

“На сьогоднішній день кількість кримських дітей, які ростуть без своїх батьків, досягла колосальної цифри —  191. З них 12 народилися після арешту тата. Фактично це діти, які не знають та не бачили своїх батьків. Вони знайомляться з ними по фото та відеосюжетах. Ставляться до них, як до героїв улюблених мультиків”, —  розповідає Муміне у зверненні до аудиторії фотопроєкту.

Звернення авторки знімків, також розміщене на сторінці фотопроєкту, було записане кримськотатарською мовою та субтитроване українською та англійською.

 

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко переконаний: “Діти засуджених є неопесерердкованими жертвами окупації, покараними через незгоду їхніх батьків приймати цей факт окупації Криму  Російською Федерацією. Цей проєкт є одночасним свідченням реальної солідарності, підтримки та взаємодопомоги як щодо засуджених окупаційною російською владою кримських татар, так і щодо їхніх сімей“.

 

У створенні цього проєкту надали організаційну підтримку Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки Програми USAID “Права людини в дії”. Партнер проєкту — Представництво Президента України в АР Крим.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: