Публікація

Народний депутат Єгор Соболєв запропонував УГСПЛ співробітництво

8 листопада до офісу УГСПЛ завітав народний депутат Єгор Соболєв і запропонував Спілці доєднатися до системи колективної безпеки громадських активістів

Текст і фото – Олег Шинкаренко

Єгор Соболєв вважає, що реакція правоохоронних органів на атаки проти громадських активістів є недостатньою. Але якщо би вона навіть була задовільною, то такі випадки все одно треба попереджати. Для того, аби запобігти нападам, потрібно створити систему попередження та реєстр активістів, які знаходяться під загрозою. Кожен активіст, який має переконливу інформацію щодо можливих нападів на нього буде записаний до цієї мережі за умови, якщо його дійсно визнають громадським активістом. «Ми хочемо створити кластер взаємодії, – сказав Єгор Соболєв. – В нього входитимуть декілька організацій. Активіст матиме можливість звернутися до нас за телефоном гарячої лінії. А далі ми направлятимемо його до дружніх організацій». Народний депутат запропонував юристам мережі громадських приймалень УГСПЛ надавати юридичну допомогу активістам під загрозою.

Виконавчий директор Гельсінської спілки Олександр Павліченко сказав, що організація готова доєднатися до цього проекту. Але при цьому нагадав Єгору Соболєву, що тиск на активістів не обмежується погрозами та нападами: він є комплексним і розпочався із Закону про електронне декларування для антикорупційних активістів. «Тренд наступу держави на активістів повинен бути зміненим, – сказав Олександр Павліченко. – Неприпустимими є також розмови про можливе запровадження закону про так званих “іноземних агентів”, який може копіювати російський та стати зручним інструментом за допомогою якого влада буде тиснути на громадські організації».

У створенні цієї мережі може також допомогти Коаліція на захист громадянського суспільства, в яку наразі входить 57 організацій. Наприкінці розмови її учасники домовились про подальше співробітництво.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: