Публікація

Народні депутати проти законопроекту Президента про збори, мітинги та демонстрації

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проекти законів про порядок організації і проведення мирних заходів та акцій в Україні, внесений народними депутатами України Г.Удовенком, І.Миговичем та іншими і про збори, мітинги, походи і демонстрації, поданий Президентом України Л. Кучмою.

Ці законопроекти розроблені з метою законодавчого забезпечення конституційного права громадян на мирні заходи та акції в Україні, врегулювання відносин під час їх організації та проведення, визначення повноважень органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, організаторів і учасників.

Під час обговорення народні депутати надали перевагу першому проекту, зважаючи на те, що його положення закладають повідомний характер, запроваджують більш демократичні засади при організації і проведенні мирних заходів та акцій. У ньому розширено перелік мирних заходів та акцій, скорочено терміни стосовно подання повідомлень про їх проведення. Це, на думку народних депутатів, надасть можливість громадянам користуватися правом гарантованим Конституцією України на участь у мирних заходах та акціях, суттєво зменшить порушення прав людини.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту взяти за основу депутатський законопроект, а при доопрацюванні до другого читання, врахувати положення проекту, внесеного Президентом України.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: