Публікація

Напад та понівечене авто: як одесит бореться проти нелегальної точки продажу цигарок 

На Слобідському ринку в Одесі протягом трьох місяців продавали контрабандні цигарки. Те, що товар нелегальний, помітив небайдужий одесит Дмитро Єгоренко. Про продаж цигарок він повідомляв поліцію впродовж листопада, але поліція так і не знайшла продавчиню на ринку. А вже у грудні, коли Дмитро знову фіксував точку збуту на відео, його побили. За декілька тижнів порізали колеса на його автівці, а за два дні розбили її вщент. Дмитро пов’язує усі напади з викриттям ним незаконного продажу цигарок. 

 

“Активіст місцевого формату”

Дмитро Єгоренко – небайдужий мешканець Одеси. Живе із дружиною та донькою, разом із другом розвиває власний пивний магазин. Бізнес ведуть за законами, стверджує Дмитро, хоча зізнається, що в Україні це вкрай складно.

Разом із тим, Дмитро не терпить порушників законів. Якось він помітив, що біля дитячої поліклініки водії паркують автівки на тротуарі. Через це, каже Дмитро, було небезпечно переходити дорогу. Він просив водіїв-порушників переставити машини, і частина водіїв навіть погоджувалась. Але деякі кермувальники писали на нього заяву, і розмова продовжувалась вже у райвідділку поліції, згадує Дмитро.

“Я не шукаю пригод. Я бачу проблему і реагую. Мені здається, так має чинити кожен громадянин”, – розповідає Дмитро. Але навіть у людних місцях проблему можуть побачити не всі. 

У листопаді під час звичайного походу за продуктами на Слобідський ринок Дмитро помітив точку з нелегальним продажем цигарок. На прилавку лежали пачки без марок акцизного податку, стверджує Дмитро, а продавчиня не мала касового апарату. 

 

Продавчиня працює на точці збуту цигарок у грудні 2020 року

 

Він спробував поговорити з реалізаторкою товару, але, за словами Дмитра, питання законності продажу вона проігнорувала. Тоді Дмитро Єгоренко вперше викликав поліцію. Чекати патрульних не став і спокійно поїхав по справах. Але коли патрульні перетелефонували, Дмитро каже, що був здивований, адже поліція не побачила точку нелегальної торгівлі. 

І ось чому: Дмитро помітив, що кожного разу, як він телефонував у поліцію, продавчиня збирала речі, йшла з точки продажу. А коли перевірка патрульними завершувалась, вона поверталась на місце знову. Дмитро Єгоренко стверджує, що реагував на нелегальний продаж,  тільки коли здійснював покупки на ринку. 

 

У січні 2021 року торгівля цигарками продовжувалась

 

Патрульні не вірили, згадує Дмитро, що він викликав їх не дарма. Тоді він почав збирати докази: фіксував візити на фото та відео, і викликав поліцію знову. Так тривало протягом місяця, розповідає активіст, але патрульні так і не побачили продавчиню цигарок.

 

Напади

22 грудня 2020-го року Дмитро зайшов на ринок і побачив, що нічого не змінилось. Цього разу після його чергового дзвінка у поліцію продавчиня навіть не тікала. Вона продовжувала працювати. Ба більше, вона почала стежити за активістом та знімати його на відео, стверджує Дмитро. Він вже збирався йти, як до нього підійшли двоє чоловіків. Один із них схопив його за плече.

“Я думав, що нападник буде зі мною розмовляти. А він почав бити у голову по потилиці та намагався забрати телефон”, – розповідає про напад активіст.

 

Чоловік, який напав на Дмитра Єгоренка на ринку

 

На наступний день він звернувся у поліцію із заявою про злочин. Дмитро сподівався, що активна фаза протистояння минула: “Я наївно очікував, що вони одумаються, бо бійку серед білого дня бачили багато людей”. Про нелегальну точку продажу Дмитро повідомляв й адміністрацію ринку, але підтримки не отримав. 

У грудні з Дмитром не проводили слідчих дій. Він гадав, що справу про напад так і не зареєстрували у ЄРДР, тому 4 січня звернувся у Районний приморський суд зі скаргою на бездіяльність слідчих. І вже там виявилось, згадує Дмитро, що справу таки порушували, але закрили за п’ять днів. Втім, суд зобов’язав відкрити її знову. Наразі Дмитро не знає, чи виконали слідчі ухвалу суду.

Першого лютого на автівці Дмитра порізали колеса. А в ніч з 3 на 4 лютого машину понівечили так, що відновлювати не рентабельно, переконаний Дмитро. Поліція, за словами активіста, не побачила криміналу у пошкоджені машини і передала матеріали справи у Хаджибейський відділ поліції Суворовського району.  

 

Вночі машину Дмитра потрощили

 

З 4 лютого Дмитро помітив, що продаж цигарок нарешті припинили. 

 

Збіг чи полювання на бізнес?

Востаннє, коли Дмитро приходив на ринок, до нього підійшов невідомий чоловік та почав розмову:

“Ти не переживай, до тебе вже їдуть за селище Котовського”, – Дмитро зрозумів, що перехожий мав на увазі магазин, який знаходиться під Одесою. І до них таки приїхали.

Близько шостої вечора 4 лютого у магазин прийшли з перевіркою. У магазині в той день працював друг Дмитра та співвласник бізнесу Олександр. Він згадує, що перевіряльник поводив себе як звичайний покупець. Чоловік придбав товар, попросив чек, і щось написав у телефоні, каже Олександр. За декілька хвилин до магазину зайшли ще троє чоловіків спортивної статури. Вони представилися членами громадської організації “Україна – це ми”, стверджує Олександр, і навіть показали посвідчення. 

“Вони сказали, що постійно перевіряють магазини у селищі Котовського, – розповідає Олександр. – Сказали, ніби є власники, які не мають ліцензій або мають підроблені ліцензії на бізнес”.

 

Один із представників “Україна – це ми” показує Олександру посвідчення

 

Магазин знаходиться на територій житлового комплексу, розповідає Дмитро Єгоренко, до якого складно дістатись і про нього знають лише мешканці ЖК.

Голова організації “Україна – це ми” Віталій Голодок підтвердив нам у коментарі, що їхні волонтери справді перевіряли бізнес Дмитра та Олександра. За його словами, вони з’ясували, що магазин має усі потрібні документи. Голодок розповів, що точки перевірки обираються “або за зверненням громадян, або хлопці йдуть за власною ініціативою”. Проте Голодок стверджує, що не знає і ніколи не чув про Дмитра Єгорченка. 

 

Чотири справи у поліції

Загалом Дмитро написав чотири заяви до поліції. Перша стосувалась нелегальної торгівлі тютюновими виробами, друга – нападу на нього на ринку, третьою стала заява про порізані колеса, та четверта – про понівечення його машини.

У поліції Дмитру повідомили, що відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження колес за статтею 296 ККУ. Які дії проводили за іншими заявами наразі невідомо.

Зараз Дмитро вважає, що його життя під загрозою і він потребує застосування заходів безпеки. Разом із адвокаткою одеської приймальні УГСПЛ Юлією Лісовою вони готують відповідну заяву. 

 

*Усі фото надав Дмитро Єгоренко.

 

***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється разом із Європейським Союзом.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: