Публікація

Найцікавіші аспекти зустрічі «Документування порушень прав людини та воєнних злочинів у зв’язку із військовим конфліктом на Сході України»

25-26 вересня 2015 р. Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) за сприяння програми USAID “Права людини в дії” провела у Києві робочу зустріч «Документування порушень прав людини та воєнних злочинів у зв’язку із військовим конфліктом на Сході України».

На зустріч були запрошені документатори громадських приймалень УГСПЛ з 19 міст України, в тому числі – з Артемівська, Краматорська, Кривого Рогу, Маріуполя, Сєверодонецька, Слов’янська, Червоноармійська.

Бущенко Аркадій, виконавчий директор УГСПЛ

«Наша організація завжди намагається своєчасно реагувати на нові виклики в сфері дотримання прав людини. Сьогодні одним з таких викликів є недостатність доказової бази воєнних злочинів та міжнародного гуманітарного права в цілому, які мають місце на сході України. Тому, завдяки донорським програмам, ми не лише розширюємо мережу громадських приймалень, але й навчаємо її персонал новим методикам та технікам допомоги жертвам збройного конфлікту. Сподіваюся, що нова генерація наших колег отримає необхідні навички протягом таких робочих зустрічей».

Наталя Козаренко, координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ:

«26 громадських приймалень, існуючих наразі – це досить різний досвід та різні практики. Робочі зустрічі – це завжди живе спілкування та обмін досвідом, які нічим не можна замінити. Не завжди нам вистачає часу, аби написати про свої успіхи чи проблеми. А під час зустрічей є можливість про усе почути і усе розказати, використовуючи до того ж синергію «колективного розуму».

Тополевська Лідія, координатор проекту УГСПЛ:

«На робочих зустрічах нові працівники приймалень оперативно отримують необхідну інформацію, що дозволяє нейтралізувати проблему плинності кадрів. Більш досвідчений персонал поглиблює знання та відпрацьовує базові техніки роботи з клієнтами. Одночасно з обміном професійною інформацією та проблематикою проходить навчання у якісних фахівців».

Блок «Базовий вступ щодо прав людини у військових конфліктах»

Тарахкало Михайло, керівник напрямку стратегічних судових справ:

«Взаємодія прав людини із міжнародним гуманітарним правом  під час збройного конфлікту – це досить складний процес, в якому фахівці громадських приймалень мають розбиратися професійно. Вони мають знати окремі стандарти, особливі обмеження, механізми захисту, тобто володіти усім обсягом правозахисних технік для надання допомоги населенню, що постраждало в зоні проведення АТО».

Блок «Техніка пошуку клієнта»

Статкевич Мирослава, аналітик УГСПЛ:

«Пошук джерел інформації має стати складовою роботи юристів громадських приймалень. Адже лише за умови активного пошуку інформації ми можемо зібрати максимально можливий обсяг свідчень потерпілих. Активна робота з різними цільовими групами одночасно підвищує довіру громадян до правозахисних методів роботи, які іноді досить суттєво відрізняються від звичних форм роботи органів влади».

Блок «Особливості реакцій людини на психотравмуючі події. Інтерв’ювання свідків та потерпілих порушення прав людини та воєнних злочинів»

Подолян Олена, тренерка, координатор програми “Форпост“:

«В роботі з потерпілими від психотравмуючої ситуації важливо пам’ятати, що для виходу з із специфічного психологічного стану потребується досить довгий проміжок часу. Тому документатор має бути надзвичайно уважним, аби необережним питанням не спровокувати патологічну реакцію. Процес документування – це симбіоз дотримання етичності процедур, розуміння реакції на травмуючу ситуацію та навичок надання першої психологічної допомоги».

Козінчук Андрій, тренер, військовий психолог, головний інспектор (по соц.питанням) Департаменту організації діяльності підрозділів поліції особливого призначення МВС України:

«Психологічний контакт є найбільш сприятливою психологічною атмосферою процесу документування, що допомагає взаємодії та взаємовідносинам між його учасниками,. Для досягнення психологічного контакту необхідний візуальний контакт, дихальне «дзеркало», «дзеркало пози». Неприпустимим є відволікання на годинник, телефон, ноутбук. Не менш важливо для початку встановлення контакту задовольнити наявну у опитуваного ментальну, ідеологічну потребу, потребу у фізичній безпеці та певному комфорті».

Сєрікова Катерина, адвокат, юрист приймальні в м. Сєверодонецьк:

«Процес документування воєнних злочинів, вчинених незаконними збройними формуваннями так званих ДНР/ЛНР, а також російських військових, є необхідним для подальшого їх розгляду у Міжнародному кримінальному суді».

Плетенко Володимир, юрист правозахисної групи «Січ», м. Дніпропетровськ:

«Документування воєнних злочинів має сенс, оскільки винні мають бути притягненні до відповідальності, а потерпілі – отримати належну компенсацію. Документування також важливе з огляду на ведення належної статистики, вивчення найбільших проблем та розробки стратегічних планів з їх вирішення».

Перепічка Назар, юрист громадської організації «СІМ», м. Івано-Франківськ:

«Для побудови захисту потрібно мати доказову базу, факти, детальний опис обставин, що в подальшому забезпечує встановлення справедливості. Тому вважаю, що такий метод, як документування фактів порушень прав людини займе важливе місце серед методів роботи громадських приймалень».

Кадієвський Олександр, координатор громадської приймальні УГСПЛ, м. Краматорськ:

«Тренінг надав мені можливість ефективно використовувати методи при документуванні порушень прав людини в зоні проведення збройного конфлікту для подальшої правозахисної та адвокаційної діяльності».

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID

http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: