Публікація

Найближчим часом громадяни України можливо будуть контролювати державні органи

На початку тижня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект „Про громадський контроль”, запропонований народними депутатами Раханським А. В. та Шаровим І. Ф. Закон визначає правові засади організації та здійснення громадського контролю над органами державної влади та місцевого самоврядування „з метою захисту прав, свобод та інтересів громадян, зміцнення конституційних засад демократичної та правової держави, забезпечення прозорості дій органів державної влади та місцевого самоврядування”.

Проект визначає правові засади організації та здійснення громадського контролю над органами державної влади та місцевого самоврядування. Суб’єктами громадського контролю будуть громадські організації, які внесені до Реєстру громадських організацій, які здійснюють громадський контроль. Для включення їх до цього Реєстру вони повинні, наприклад, мати у штаті не менше десяти працівників, з яких троє повинні мати вищу юридичну або економічну освіту та стаж роботи за спеціальністю не менше двох років. Ведення такого Реєстру пропонується покласти на Міністерство юстиції України.

 Підставою для здійснення громадського контролю може бути, як звернення громадян, так і власна ініціатива громадської організації, яка внесена до вищевказаного Реєстру. Результатом такого громадського контролю є рішення (висновок) суб’єкта громадського контролю. Одночасно, за результатами проведеного громадського контролю, громадська організація може звернутися до органу державної влади або місцевого самоврядування з пропозицією про усунення виявлених порушень, або про прийняття рішень, які забезпечать ефективність та прозорість діяльності об’єктів громадського контролю.

Проект встановлює засади здійснення громадського контролю: при прийнятті місцевих бюджетів; за використанням місцевих бюджетів; за актами органів місцевої влади та місцевого самоврядування; при особистому прийомі громадян посадовими, службовими особами.

Визначаються проектом права суб’єктів громадського контролю, обов’язки органів державної влади та місцевого самоврядування при здійсненні громадського контролю.

Проект встановлює відповідальність за порушення законодавства про громадський контроль як для посадових, службових осіб, так і для громадських організацій.

Прикінцеві положення проекту вносять необхідні зміни до Закону “Про об’єднання громадян”, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до чинного Цивільного процесуального кодексу України, та до Цивільного процесуального кодексу України, який буде діяти з 1 січня 2005 року або не раніше введення в дію Адміністративного процесуального кодексу України.

Автори законопроекту вважають можливість громадян звертатися до державних органів та органів місцевого самоврядування, оскаржувати дії посадових, службових осіб одним із шляхів поліпшення їх діяльності. Для реалізації цих прав громадян, Верховною Радою у 1996 році було прийнято Закон України “Про звернення громадян”. Але, як показує час, його положення не дозволяють громадянам приймати участь у підготовці та прийнятті бюджетів територіальних громад, неможливо громадянам здійснювати контроль за тим, як і на які цілі використовуються кошти місцевих бюджетів. Також, не має можливості у громадян відслідковувати як впливають акти, що приймаються місцевими органами влади та місцевого самоврядування на права, свободи, інтереси громадян, на ефективність та прозорість діяльності цих органів.

Вищевказаний Закон “Про звернення громадян” надав право громадянам звертатись до органів державної влади та місцевого самоврядування, але як правило посадові особи таких органів не стараються вирішити проблему, часто надають “відписку” громадянам. Навіть особистий прийом керівників, який організовано відповідно до цього Закону, у кожному органі влади не вирішує проблему – за звичай особистий прийом керівники ведуть не більше одного разу на місяць, тобто можливість поспілкуватися з міністром, або з головою місцевої адміністрації і вирішити проблемне питання, є для громадян недосяжною.

Тому і пропонується для розширення захисту прав, свобод та інтересів громадян, забезпечення ефективності та прозорості дій органів державної влади та місцевого самоврядування запровадити механізм громадського контролю. На думку авторів, прийняття зазначеного проекту дозволить надати можливість громадським організаціям, які відповідають необхідним вимогам, здійснювати громадський контроль:

при підготовці та прийнятті радами місцевих бюджетів;

за використанням бюджетів територіальних громад;

за актами органів влади та місцевого самоврядування щодо їх відповідності законодавству, щодо їх впливу на ефективність та прозорість діяльності виконавчих органів та органів місцевого самоврядування;

за організацією та проведенням прийому громадян у органах влади та місцевого самоврядування.

Таким чином, прийняття проекту дозволить захистити права, свободи, інтереси громадян України, впливати на прийняття бюджетів територіальних громад і контролювати використання коштів з місцевих бюджетів, забезпечити прозорість у діяльності органів влади та місцевого самоврядування.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: