Публікація

Набір на курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»

Раді повідомити, що Українська Гельсінська спілка з прав людини розпочинає відбір учасників навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Курс впроваджуватиметься в партнерстві з Освітнім Домом прав людини в Чернігові та за підтримки Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим в рамках Програми USAID «Права людини в дії».

Курс розрахований на суддів та практикуючих адвокатів, які зацікавлені в поглибленні знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права та дотримання його норм в національній судовій практиці.

При відборі пріоритет будуть мати ті учасники, які мають досвід роботи по справах, пов’язаних з наслідками збройного конфлікту в Україні.

До проходження навчання цього року будуть запрошені до 35 учасників.

Програма навчального курсу включає такі питання:

  • визначення поняття “прав людини” та міжнародних механізмів їх захисту,
  • джерела, принципи та сфера застосування міжнародного гуманітарного права,
  • кваліфікації збройного конфлікту,
  • режим окупації,
  • застосування в національних судах норм міжнародного гуманітарного права під час розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом на Сході України та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь,
  • співвідношення норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

За результатами успішного проходження навчання учасники отримають відповідні сертифікати про його завершення.

Для участі у конкурсному відборі необхідно заповнити онлайн-заявку за посиланням: https://cutt.ly/1jBkMpe.

Кінцевий строк заповнення онлайн-заявки: 21 лютого 2021 року о 23.59.

Результати конкурсу учасникам будуть повідомлені не пізніше 05 березня 2021 року.

Детальніше про зміст, формат та умови навчання

Навчальний курс складається з 3 модулів:

Модуль 1. Введення в міжнародну систему захисту прав людини.

Модуль 2. Міжнародне гуманітарне право.

Модуль 3. Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Формат проходження навчання на курсі – дистанційне та очне навчання.

Відібраних учасників зареєструють на онлайн платформі, де вони будуть отримувати поетапний доступ до навчальних матеріалів кожного з модулів. Матеріали кожного модулю складаються з лекцій (відео та текстовий формат), додаткових рекомендованих матеріалів, а також форуму для дискусій й обговорення запропонованих питань (в письмовій формі).

Під час проходження модулю учасники та учасниці мають ознайомлюватися з запропонованими навчальними матеріалами, брати участь в обговореннях на форумі, а також виконувати обов’язкові завдання для перевірки (тест, письмове завдання).

Учасники мають регулярно відвідувати навчальну платформу (це можна робити в будь-який зручний час), своєчасно ознайомлюватися з лекціями та навчальними матеріалами, брати участь в дискусіях на форумі та виконувати завдання у відведений проміжок часу.

Навчання на кожному з модулів будуть супроводжувати експерти. Учасники зможуть звертатися до експертів для отримання відповідей на додаткові питання. Експерти під час навчання спілкуються з учасниками за допомогою форуму, на яких зокрема й пропонують актуальні питання для обговорення. Також учасники можуть самі формулювати та розміщувати питання на форумі для обговорення з експертами та іншими учасниками.

Учасники мають оцінити своє навантаження та розраховувати, що в середньому для навчання їм необхідно буде приділяти не менше 3-4 годин щотижня.

Кожен з модулів буде тривати біля 2 місяців. Між модулями буде вільний від навчання час (приблизно 2 тижні).

Після кожного з модулів буде проходити очний захід (тривалістю 1-3 дні в залежності від заходу). А саме під час курсу відбудеться два триденних тренінги з актуальних питань міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, а також навчальний судовий процес з актуальних питань застосування міжнародного гуманітарного права в національній судовій практиці (після третього модулю). Про дати проведення очних заходів учасники будуть завчасно попереджатися.

Участь у всіх навчальних заходах на платформі онлайн – обов’язкова.

Ті учасники, які не будуть відвідувати навчальну платформу та/або не будуть виконувати практичні завдання, не зможуть брати участь в очних заходах і будуть відраховані з курсу без права відновлення на курсі. Крім того, відраховані учасники втрачають право брати участь у будь-яких навчальних заходах (курсах, тренінгах, семінарах), що проводяться Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Важливо. Участь в навчальному курсі «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» безкоштовна. Організатори покривають витрати на проживання та харчування учасників на очних заходах. Всі учасники самостійно покривають витрати на проїзд на очні семінари (очні заходи проходитимуть в м. Києві або Київській та Чернігівській обл.).

З усіх додаткових питань просимо звертатися до координатора навчального курсу – Ольга Семенюк, ел. пошта [email protected].

Навчальний курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» впроваджуватиметься завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: