Публікація

На зустрічі випускників освітніх курсів УГСПЛ говорили про перехідне правосуддя в Україні

8 серпня 2020 року у чернігівському Освітньому Домі прав людини відбулася регіональна зустріч випускників освітніх курсів УГСПЛ. Захід відбувся в рамках ІІІ блоку Фестивалю прав людини «Історична пам’ять та право на правду».

Розпочалася зустріч з панельної дискусії, яка була присвячена питанням перехідного правосуддя та механізмам притягнення до відповідальності в умовах збройного конфлікту. Відкрив дискусію виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко, який розказав про основні засади перехідного правосуддя та про виклики, які стоять перед суспільством, яке живе в умовах збройного конфлікту.

Наступною взяла слово Дар’я Свиридова, перша заступниця Постійного Представника Президента України в АРК, яка розказала про національну концепцію перехідного правосуддя, яка зараз знаходиться на розгляді в Офісі Президента України.

Також Дар’я Свиридова звернула увагу на унікальність робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України. Так в її склад увійшли науковці, адвокати, представники правозахисних організації, представників Офісу Генеральної прокуратури.

Саме ця робоча група готувала українську концепцію перехідного правосуддя. Передбачається, що її своїм указом має затвердити Президент України, а далі, на її виконання, Уряд повинен буде розробити низку нормативно-правових актів. Поки концепцію цілком не оприлюднюють з міркувань уникнення неправильного тлумачення, а влада уже готує комунікаційну стратегію, щоб дохідливо і виважено пояснити населенню важливість перехідного правосуддя. Та члени робочої групи – автори концепції – все ж інколи «привідкривають завісу» під час розмов з журналістами та під час таких камерних зустрічей з юристами. Дорожню карту наприкінці минулого року оновили і правозахисники: https://bit.ly/3ivfV5Y. 

Далі відбулася жвава дискусія експертів, в якій взяли участь Зера Козлиєва, заступник начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, Євген Петров, суддя Верховного суду, Надія Волкова, директорка Ukrainian Legal Advisory Group, Костянтин Шалота, суддя Корольовського районного суду міста Житомир, модератором дискусії виступив Роман Романов, директор Програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

У другій половині дня випускники курсів проводили власні презентації для своїх колег.

Першими перед своїми колегами виступили Анастасія Мартиновська, Голова Регіонального центру прав людини, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ, адвокатка, та Андрій Яковлєв, партнер АО Umbrella, підготовлений УГСПЛ тренер з Міжнародного гуманітраного права, випускник навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів і суддів» та програми «Адвокат Майбутнього». Вони розповіли колегам про особливості розмежування міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Суддя Вищого антикорупційного суду Тетяна Гавриленко у вигляді вікторини розказала про негласні слідчі (розшукові) дії, які здійснюються під час досудового розслідування кримінальних правопорушень. І завершальний виступ був у Андрія Лещенко, керуючого партнера Адвокатського об’єднання «Прайм Юріс», який поділився з колегами особливостями притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів через призму європейських стандартів прав людини.

 

Цей захід відбувся у партнерстві з робочою групою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України за сппільної підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

 У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: