Публікація

На Сумщині стартувала кампанія протидії насильства щодо жінок

16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства – це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку і триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня – Дня прав людини.

Тема глобальної кампанії UNiTE 2017 року, яка прийнята в Україні, «Не залишити нікого осторонь: зупинити насильство щодо жінок та дівчат», формулює прагнення до світу, вільного від насильства щодо всіх жінок та дівчат у всьому світі. В першу чергу, найбідніших і найвразливіших серед інших: біженок, мігранток, представниць меншин; населення, постраждалого від конфліктів.

загальна

У Сумах відбувся захід, якій об’єднав представників державних установ, Національної поліції та громадськості. На зустрічі кампанія проти ґендерно обумовленого насильства стартувала на Сумщині. Серед запрошених були і представники місцевої громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини. Кожен з учасників, відповідно до своєї компетенції розповів, як саме доводиться працювати в рамках відповідної теми.

Присутні відзначили, що, на жаль, в Україні жінки постійно стикаються з різними та взаємопов’язаними формами дискримінації за ознакою статі, віку, стану інвалідності, стану переселенок, етнічними, мовними та іншими ознаками.

Особливо вразливими групами є жінки з інвалідністю, жінки, які живуть з ВІЛ, сільські жінки, молоді жінки, літні жінки, етнічні меншини, зокрема ромки, жінки-переселенки, ЛГБТІ та інші. Ці групи стикаються з порушеннями прав людини, нетерпимістю та особливо суворою дискримінацією у доступі до прийняття рішень, працевлаштування, охорони здоров’я та освіти.

За словами заступниці координатора громадської приймальні УГСПЛ у Сумах Наталії Єсіної, в рамках своєї роботи приймальня також фіксує порушення прав жінок, прояви дискримінації у доступі до охорони здоров’я, працевлаштування тощо. Протягом 2017 року станом на 23 листопада 2017 року до приймальні надійшло 1128 звернень, з них 805 – від жінок. Дуже часто саме жінка виступає ініціатором звернення до правозахисників та є уповноваженою особою від родини під час захисту порушених прав, тому зробити висновок, що жінки активніше відстоюють свої права, безумовно можливо.

Єсіна
Наталія Єсіна

Також Наталія Єсіна зазначила, що більшість із тих, хто звернувся, складають жінки зі статусом внутрішньо переміщених осіб. Серед заявниць як переселенок, так і місцевих мешканок є: самотні матері, які стикаються з порушенням їхніх прав на соціальне забезпечення; багатодітні сім’ї, які мають проблеми з оформленням належних пільг; жертви насильства. Наприклад, до приймальні надійшло звернення жінки з родини ВПО, яка з малолітньою дитиною проживає в Лебединському районі. Чоловік вчинив щодо неї насильство. Жінка намагалася втекти від нього та зателефонувала до приймальні, адже раніше зверталася з іншими питаннями до юристів УГСПЛ. Під час своєї поїздки до Сум вона декілька разів зв’язувалася з правозахисниками, які консультували її щодо поведінки, можливих загроз, звернення до Національної поліції з заявою щодо кривдника. Крім того, загальними зусиллями керівника дружньої ГО «Самаритяни Сумщини» та УГСПЛ, було досягнуто домовленості щодо влаштування жінки до Сумського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

Як зазначила Тетяна Бересь, директор Сумського обласного центру соціально-психологічної допомоги, звернень до них надходить дуже багато. Адже центр, по суті, є єдиним місцем, куди можна звернутися в складній життєвій ситуації. Але дуже часто жертви насильства намагаються приховати сам факт застосування до них фізичного насилля або психологічного тиску. Жінки досі вважають, що про це не варто говорити. Цю ситуацію треба виправляти, підвищуючи інформаційну обізнаність та розповсюджуючи відповідну інформацію про допомогу, яку можуть отримати жертви насильства.

Бересь

З нею згодна Жанна Сітало, директор соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. «Треба працювати активніше на попередження. Усі хто порапляє до гуртожитку, пройшли через насильство. Заходи, які проводяться громадськістю, дають результати, але не одразу. Але ми повинні вкласти дітям в голову: «Насильство це не нормально!», – зазначила вона.

Сітало

В рамках 16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства в Сумах та області заплановано чимало заходів, тож присутні домовились про подальшу співпрацю та відмітили важливість об’єднання зусиль.

Звернутися до приймальні можна телефоном: 095 3549888 або особисто: м. Суми, вул. Бєлінського, 2, офіс 4. Графік прийому: вівторок, середа, четвер – з 10:00 до 16:00 (здійснення прийому без попереднього запису), понеділок, п’ятниця – прийом за попереднім записом.

Громадська приймальня УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: