Публікація

На Майдані виступили проти переслідування кримського адвоката Еміля Курбедінова

Представники українських та міжнародних правозахисних організацій, адвокати та активісти, а також лідери Меджлісу кримськотатарського народу закликали припинити переслідування затриманого адвоката Еміля Курбедінова

Акція розпочалась на Майдані Незалежності о 14:00. Впродовж акції організатори та учасники також згадали про тривожні події в Авдіївці, що на Донеччині, яка опинилась під обстрілами бойовиків. У місті було оголошено надзвичайний стан. Голова Меджлісу кримськотатарського народу та народний депутат України Рефат Чубаров закликав Верховну Раду України зібратись на позачергове засідання.

26 січня у Бахчисараї був затриманий адвокат Еміль Курбедінов. Під час затримання він направлявся до будинку кримськотатарського активіста Сейрана Салієва, де проходив обшук. Того ж ранку обшук відбувся і в офісі Курбедінова та адвоката Едема Семедляєва у Сімферополі. Курбедінов є захисником затриманих у справі “Хізб ут-Тахрір”, “справі 26 лютого”, а також адвокатом Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени. Центр «Е» звинуватив його у «розповсюдженні екстремістських матеріалів» згідно статті  20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ. Наразі Курбедінову присудили 10 днів адмінарешту.

Правозахисники та офіційні представники держави закликали до публічного інформування про справу затриманого кримського адвоката та новий виток репресій на окупованому півострові. На підтримку затриманого, з вимогою його звільнення, висловились українські та міжнародніправозахисні організації, українські та російські адвокати. Amnesty International визнали Курбедінова в’язнем сумління

За словами директора Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник «це справа не лише проти Еміля Курбедінова. Це справа проти всіх незалежних професійних адвокатів, які незважаючи на ризик взагалі того, що там присутня Російська Федерація, намагаються захищати наших громадян».

Акцію на Майдані Незалежності організували Крим SOS, Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод/Євромайдан SOS та Центр інформації про права людини.

DSC_7791

DSC_7806

Театралізована акція ілюструє як в окупованому відбувається боротьба з інакомисленням, як переслідуються етнічні українці та кримські татари, а також усі, хто не згоден з уніфікаційною та репресивною імперською політикою “Русского мира”. Як регулярно та систематично порушуються права людини.

DSC_7877

DSC_7950

DSC_7909

DSC_8018
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
DSC_8098
Зорян Кісь, представник Freedom House Ukraine
DSC_8104
Оксана Покальчук, Amnesty International
DSC_8134
Таміла Ташева, Крим SOS
DSC_8155
Олександра Матвійчук, Центр громадянських свобод
DSC_8163
Ескендер Барієв, Кримськотатарський ресурсний центр
DSC_8057
Роман Мартиновський та Дар’я Свиридова, Українська Гельсінська спілка з прав людини

DSC_7851

DSC_8062

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: