Публікація

«На часі!». 14 вересня УГСПЛ долучилася до шерегу громадських обговорень Законодавчого врегулювання секс-праці в Україні

14 вересня 2020 року, в міжнародний день гордості секс-працівників (International Sex Workers Pride Day), БО «Легалайф-Україна» організувала шерег громадських обговорень та флешмобів в підтримку Законодавчого врегулювання секс-праці в Україні. Прес-конференції, громадські обговорення та флешмоби відбулися в Києві, Одесі, Харкові, Черкасах та Полтаві.

Sex Workers Pride Day – це четвертий міжнародний день прав секс-працівників. Ця дата була заснована 2 роки тому міжнародною організацією “Глобальна Мережа Проектів з Секс-роботи” (NSWP) для того, щоб відсвяткувати самовизначення секс-працівників та показати досягнення організацій, очолюваних секс-працівниками. 

Прайд секс-працівників – це можливість поділитися історіями про самовизначення секс-працівників та досягненнями руху за права секс-працівників за останній рік.

За даними досліджень станом на 2019 рік, в Україні налічується близько 86 000 секс-працівників. Це одна з найбільш дискримінованих та стигматизованих соціальних груп в Україні. Незаконні затримання, перевищення службових повноважень з боку поліції, застосування незаконних дій, фізичне насильство різних ступенів тяжкості, відмова у прийнятті на роботу чи навчання на підставі ВІЛ-статусу, відмова в оформленні документів – неповний перелік прав, які систематично порушуються. Ще одна проблема – криміналізація секс-праці, що безпосередньо впливає на поширення ВІЛ-інфекції.

 

Наталія Ісаєва

Наталія Ісаєва, директорка БО «Легалайф-Україна»:

«В останні тижні ми скрізь бачимо в ЗМІ заяви політиків, що розгляд громадських законодавчих ініціатив та широка суспільна дискусія по тематиці захисту прав вразливих груп громадян України «не на часі». «Не на часі» обговорення правового врегулювання секс-праці, «не на часі» декриміналізація ВІЛ-статусу, «не на часі» прийняття Законопроекту щодо декріму медичного канабісу, а громадське обговорення реестрації цивільного партнерства то взагалі відбудеться не за нашого життя. На нашу думку таке відкидання на узбіччя суспільно важливих тем, від яких залежить життя та здоров’я тисяч громадян України є неприйнятним. І ми не хочемо знати коли для влади це буде «на часі». Ми в БО «Легалайф-Україна» відкриті для діалогу та громадського обговорення цих тем кожен день. Тому 14 вересня, в міжнародний день гордості секс-працівників, ми зробили черговий крок назустріч та власноруч організували громадські обговорення в різних містах України. До нас долучилися журналісти, юристи, діячи культури та громадські активісти, тому зараз я впевнена, що наш слоган «Декриміналізація – вже!» є актуальним як ніколи».

Харків

“Як запобігти порушенням прав людини у справах, пов’язаних з секс-працею”. Цю актуальну тему обговорювали під час прес-конференції у Харківському прес-клубі. Одна з головних тез, яку висловили учасники цього заходу: не можна переслідувати людей за “злочин”, під час якого ніхто не постраждав. В заході взяли участь представники Асоціації УМДПЛ, Харківського благодійного фонду «БЛАГО» та адвокатка з адвокатського об’єднання «Донець і партнери».

 

Наталя Карагашова

Наталя Карагашова – представниця «Легалайф-Україна» в Харківському регіоні:

«Секс-праця не визнається працею в нашій країні. Низка статей адміністративного та кримінального Кодексів узагалі роблять її злочином. Наші клієнти та клієнтки точно такі ж люди, як і ми з вами. Вони також потребують захисту, але через те, що їх робота знаходиться поза законом, вони не можуть елементарно звернутися до поліції, лікарів, будь-яких державних структур. А якщо й звертаються, то замість захисту радше самі отримують адміністративний протокол»

Черкаси

14 вересня в Міжнародний день гордості секс-працівникiв в Черкасах відбувся круглий стіл “Права секс-працівників сьогодні”. На заході переглянули відео “Аморальная статья”.
До заходу долучився керівник громадської приймальні в м. Черкаси Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Тарас Щербатюк із виступом по темі “Законодавство України та його вплив на становище секс-працівників”. Психолог Людмила Гаврилюк висвiтлила “Труднощі в наданні психологічної допомоги пов’язані із стигматизацією, самостигматизацією і дискримінацією секс працівників”.

 


До довгої дискусії долучилися: регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області Людмила Проценко, регіональний представник БО БФ ВОЛНА Вова ОстровнойІнна Ченбай, фахівець із соціальної роботи ЧОЦСССДМ.

Київ

14 вересня 2020 року БО «Легалайф-Україна» запросила в свій офіс представників ЗМІ та активістів на прес-ланч, присвячений  Міжнародному дню гордості секс-працівників.

 

Під час 3-х годинного спілкування була озвучена базова проблематика – криміналізація, стигматизація та дискримінація великої групи громадян України за професійною ознакою (секс-робота – це робота, права секс-працівників – це права людини).

 

В цей день в Одесі та Полтаві також відбулися флешмоби в підтримку Законодавчого врегулювання секс-праці в Україні.

 

 

УГСПЛ надає інформаційну та організаційну підтримку адвокаційним діям з захисту прав людини секс-працівників в Україні в рамках проекту «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: