Публікація

На активіста з Харківщини напали та спалили авто: він висвітлює корупцію у лісгоспах області

Активісту Сергію Кудрявцеву з Куп’янська спалили авто, а місяцем раніше напали та побили. Він вважає, що це пов’язано із антикорупційною діяльністю, яка стосується лісогосподарств Харківщини.

 

Сергій Кудрявцев – антикорупційний активіст з Куп’янська / Facebook, Сергій Кудрявцев

Спалене авто та напад

29 липня антикорупційному активісту Сергію Кудрявцеву з Куп’янська спалили авто. Близько четвертої ранку він прокинувся він гучного звуку та побачив з вікна, як горить його машина.

 

Авто активіста, після підпалу / Facebook, Сергій Кудрявцев

За місяць до цього, 17 червня, Сергія Кудрявцева побили біля будинку, коли він виходив з авто. На Сергія напали двоє чоловіків. Вони наносили удари по спині та голові, каже Кудрявцев. Обличчя нападників він не бачив, бо вони були у медичних масках. Проте напередодні нападу дзвонили з невідомих номерів, каже активіст, та пропонували зустрітись. Цю інформацію він додав до заяви у поліцію.

Юрист Чугуївської приймальні УГСПЛ Роман Лихачов повідомив, що поліція відкрила два окремих кримінальних провадження за фактом нанесення побоїв та пошкодження майна. Хто саме міг пошкодити автівку та напасти, Сергій не знає, проте каже: це через громадську діяльність.

Позови проти лісогосподарств

Сергій Кудрявцев займається антикорупційною діяльністю з 2019 року. Тоді він створив координаційний центр по боротьбі з корупцією у Куп’янську. Волонтери центру звертають увагу на різні проблеми у місті, зокрема на роботу лісових господарств.

Кудрявцев має власну компанію зі збуту деревини, тому добре знає, дерева якої якості підпадають під вирубку. Увесь товар він закуповує у лісових господарств Харківщини. Проте, за словами активіста, у 2020 році вести бізнес стало вкрай складно. Після призначення Віталія Склярова начальником Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, лісгоспи продавали деревину лише декільком компаніям. А іншим пропонували придбати деревину за завищеними цінами та не допускали до відкритих тендерів, пояснює Кудрявцев. Через це, каже активіст, його компанія не працює вже рік.

Відколи призначили Склярова, активіст почав регулярно моніторити вирубку харківських лісів. Серед виявлених ним порушень – збут лісу за заниженими цінами, крадіжки і найчастіше – незаконна вирубка лісу. Наприклад, під час одного з візитів до Балаклійського лісгоспу, після санітарно-вибіркової вирубки Кудрявцев виявив серед зрубаних дерев стовбури молодих та зелених сосен, у той час, як сухі дерева лісоруби не чіпали. Також не на всіх деревах були бірки, за якими можна визначити, чи перебувають дерева на балансі лісогосподарства.

 

Деякі зрубані дерева без бірок / Facebook, Сергій Кудрявцев

Іншим разом у тому ж лісгоспі Кудрявцев зафіксував порушення під час продажу деревини приватній компанії “Еко ліс”. Вона постачала сировину для вугільного підприємства “Павлоградвугілля”. За контрактом, каже Кудрявцев, Балаклійський лісгосп продав деревину категорії B та C, тобто матеріал середньої якості та нижче середньої – з вадами, які не значно знижують природні властивості деревини. За словами активіста, замість цих категорій лісгосп намагався відвантажити “Еко лісу” “дрова”. Вугільні підприємства прискіпливо ставляться до якості сировини, тому такі поставки дискредитують підприємців, каже Кудрявцев.

Під час кожного візиту він викликав поліцію, щоб зафіксувати порушення. За деякими з них правоохоронці відкрили кримінальні провадження. Активіст каже, що наразі волонтери корупційного центру ініціюють розслідування близько 15 таких справ. Вони відкриті за статтями про незаконну вирубку та збут лісу (246), шахрайство (190) та крадіжка (185).

 

На місці незаконної вирубки лісу працює поліція / Facebook, Сергій Кудрявцев

Деякі справи дійшли до суду. Зокрема, на початку червня журналісти Харків Times, повідомляли, що Господарський суд Харківської області розгляне позов про стягнення збитків з Куп’янського лісгоспу на суму понад 6,3 млн гривень, через заподіяну шкоду навколишньому середовищу.

Ба більше, після висвітлення корупції, у лісогосподарстві Харківщини змінилось керівництво. Замість Віталя Склярова, роботу якого неодноразово критикував Кудрявцев, призначили Сергія Дмитренка.

Свою діяльність Сергій Кудрявцев висвітлює у соцмережах, через це час від часу містяни повідомляють йому про вирубку лісу або інші порушення, бо бояться боротися самостійно, каже Кудрявцев.

Наразі юрист Чугуївської приймальні УГСПЛ Роман Лихачов надає юридичну підтримку у двох провадженнях.

***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: