Публікація

Миргородські міліціонери катують у санаторіях і не тільки…

Під час розгляду майже кожної другої кримінальної справи у Миргороді затримані скаржаться на неправомірні дії міліції, перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів, або катування. Про це вчора на прес-конференції заявив адвокат Григорій Яковенко.

Одним із свідчень свавілля миргородської міліції стала подія у курортному містечку Полтавщини 23 лютого цього року.

Як розповів пан Яковенко, того дня в одному з місцевих барів сталася бійка між працівниками міліції (які теж там відпочивали) і мешканцями Миргорода С. Фрацузовим та А. Очкасом. Правоохоронці у штатському викликали наряд міліції, який доставив Французова та Очкаса у райвідділ.

За словами Г. Яковенка, група місцевих міліціонерів на чолі з начальником відділу карного розшуку Миргородського райвідділу внутрішніх справ М. Макаренком, первищивши свої службові повноваження, застосувала катування до безпідставно (на думку адвоката) затриманих мешканців міста. З численними слідами від катувань С. Французова, якого привезли туди на міліцейській машині без номерних знаків і в наручниках, було госпіталізовано в непритомному стані. Наразі його стан лікарі кваліфікують як „тяжкий”.

Вимогу викликаного у лікарню адвоката Г. Яковенка зняти з потерпілого наручники й звільнити з-під варти начальник відділу карного розшуку задовольнити відмовився, мотивувавши свої дії тим, що затриманий голосував на президентських виборах за В. Януковича.

Як повідомив пан Яковенко, тим часом А. Очкас безпідставно утримувався у Миргородському МРВ. Попри вимоги затриманого, до нього не допускали адвоката й не повідомили родичів.

Поданих адвокатом скарг на незаконні дії правоохоронців навіть не зареєстрували в Миргородському МРВ. Самого Яковенка, за його словами, звідти брутально викинули, а прокуратура ще й досі не розпочала перевірки за зверненнями представників потерпілих.

На жаль, такі випадки міліцейського свавілля на Полтавщині непоодинокі. Г. Яковенко розповів, що найбільше скарг надходить на працівників Миргородського УБОП. „Коли немає правових підстав для затримання, людей катують у номерах санаторіїв, спеціально знятих правоохоронцями”, – говорить він. Судові справи, за його словами, проти міліціонерів як правило просто закривають.

На думку Григорія Яковенка, у цій справі миргородських перевертнів відбилася загальна ситуація зі станом правоохоронних органів у нашій державі. „Глибокого розслідування й неупередженої оцінки вимагає кожен факт неправомірних дій, особливо застосування міліцією катувань як крайній ступінь її криміналізації”, – вважає він.

Олена Голюк
РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: