Публікація

Минулого року Україну відвідало майже 12 тисяч релігійних діячів

Минулого 2003 року Україну відвідало 11 947 закордонних релігійних діячів. Це майже половина від священнослужителів, що нараховується в самій Україні. На початок 2004 року в Україні їх кількість складала 26 650 осіб. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович за підсумками діяльності у 2003 році Державного комітету України з питань релігій, який підпорядковано Міністерству юстиції України.

Зокрема, як повідомив Міністр, впродовж минулого року Держкомрелігій надав 5 154 офіційних погоджень на перебування в Україні віруючих–іноземців, структурні підрозділи Комітету на місцях видали 6 793 погоджень.

Одночасно міністр повідомив, що релігійна мережа в Україні у 2003 році збільшилася на 1,2 тисячі релігійних організації.

При цьому, як зазначив Олександр Лавринович, враховуючи, що більше половини всіх зареєстрованих громад в Україні належить трьом православним церквам – Українській православній церкві в підпорядкуванні Московського патріархату (10310), УПЦ Київського патріархату (3186), Українській автокефальній православній церкві (1107), а кожна п’ята релігійна громада католицьким церквам – Українській греко-католицькій (3328) та Українській римсько-католицькій (854), їх кількість зростала відносно невеликими темпами.

Так, мережа традиційних для України християнських релігій торік зросла на 593 парафії. Зокрема, мережа української православної церкви в підпорядкуванні Московського патріархату збільшилася на 360 парафій, УПЦ Київського патріархату – на 167, Української автокефальної православної церкви – на 21, Української греко-католицької церкви – на 31, Української римсько-католицької – на 14.

Усього на початок 2004 року в Україні нараховувалося більш 27,5 тисячі релігійних громад традиційних релігій та неорелігій. При цьому міністр не зазначив, що він розуміє під поняттям неорелігії, оскільки такого терміну в українському законодавстві немає.

Також міністр на жаль не повідомив про кількість відмов у погодженні візитів іноземних священнослужителів. Видається, що така цифра є значно важливішою.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: