Публікація

«Ми забезпечили ліками 90 тисяч ВІЛ-позитивних людей під час воєнного стану» – БО «100% Життя»

Повномасштабний наступ росії змінив роботу громадського сектора та потреби людей, які залежать від підтримки спеціалістів. Що робити ВІЛ-позитивним людям, які прагнуть захищати країну? А як дістати потрібні ліки в умовах воєнного стану чи окупації?

Керівник юридичної служби благодійної організації «100% Життя» Марія Ігнатушина розповідає, як вдалося адаптуватися до нових умов. 

Керівник юридичної служби благодійної організації «100% Життя» Марія Ігнатушина

– Пані Марія, з якими порушеннями прав людини найчастіше доводиться зіштовхуватися ВІЛ-позитивним людям та тим, що належать до груп ризику?

– Люди, які живуть із ВІЛ, які хворіють на туберкульоз та які віднесені до груп ризику, стикаються із різними порушеннями. Проте найчастіше до нас звертаються клієнти за допомогою у випадках  дискримінації за наявністю захворювання або при приналежності до вразливої групи. Найпоширенішими порушеннями прав є порушення у ході досудового слідства та у судових інстанціях у кримінальних справах, а також з питань отримання послуг належної якості у сфері охорони здоров’я, соціального забезпечення. Крім того, клієнти також часто звертаються за допомогою для вирішення проблем у сфері цивільного та сімейного права.

 

– 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення Російської Федерації. Чи спричинила війна виникнення нових проблем для цих верств населення?

– У людей, які живуть з ВІЛ, виникли проблеми з отриманням необхідного лікування – антиретровірусної терапії (АРТ), яка є критично важливою для підтримання їхнього життя та здоров’я.  БО «100% Життя» піклується про людей та докладає максимальних зусиль, тому змогла додатково залучити 25 мільйонів гривень на закупівлю ліків, медичного обладнання та інших потреб. У квітні наша команда, за підтримки програми PEPFAR закупила за кордоном,  доставила до України більше 146 тис. упаковок препаратів від ВІЛ, та організувала доставку у всі регіони країни. Також ми зібрали, систематизували та оприлюднили інформацію щодо можливості отримання АРТ за кордоном, щоб запобігти ризикам виникнення перерв у лікуванні пацієнтів, яким довелось виїхати за межі України.

Для отримання необхідної терапії українцями, які живуть із ВІЛ та які опинилися за кордоном через військову агресію РФ, ми створили перелік клінік Європи (із зазначенням адрес в країнах та контактів), де можна отримати консультацію, допомогу та, звісно, АРТ. Щоб ознайомитися з переліком, перейдіть за посиланням 100 відсотків життя. Київський регіон (100lifekyiv.org).

Повномасштабне вторгнення росії призвело до скоєння російськими військовими   жахливих злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством. Їх кількість стрімко зросла на окупованих територіях України.  БО «100% Життя», в рамках Проекту, забезпечує надання безкоштовної правової допомоги постраждалим від сексуального насильства, в тому числі анонімно, телефонами та онлайн. 

Також виникають кейси щодо мобілізації та проходження військової служби ВІЛ-позитивними особами. Чоловіки, які живуть з ВІЛ звертаються за  юридичними консультаціям з проханням допомогти вступити до лав Збройних Сил України для того, щоб їх статус не ставав перепоною для проходження військової служби. 

Як із цими викликами справляється держава?

– Саме за запитом Центру громадського здоров’я України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID – US Agency for International Development) та Центру контролю за захворюваннями (CDC) PEPFAR погодився допомогти у терміновому постачанні антиретровірусної терапії для пацієнтів з ВІЛ. Chemonics, агентство із закупівель PEPFAR, шукало препарати по всьому світу та забезпечило життєво важливі поставки. Але саме БО «100% Життя», у рекордні строки організувало логістику 146 640 упаковок препарату в усі регіони України, завдяки чому понад 90 000 пацієнтів із ВІЛ було  забезпечено антиретровірусною терапією на шість місяців. 

– А яку роль у вирішенні названих Вами проблем відіграє українське громадянське суспільство?

Громадські та благодійні організації є форпостом волонтерського руху в Україні, особливо в період воєнного стану в Україні.  З самого початку війни ми організували так званий Ланцюг життя – вивезення людей із небезпечних місць, зокрема Бучі, Ірпеня, Києва, Чернігова до центральної та західної України, де вони могли перепочити у влаштованих нашими регіональними відділеннями шелтерах. За весь час ми вивезли сотні людей, десятки собак і котів, і навіть декілька кіз. Ми продовжували працювати й на окупованих територіях, зокрема в Чернігові, куда ми, ризикуючи життям, доставляли АРТ та продукти харчування по «зеленим коридорам». 

Ми влаштували збір коштів, на які закуповували продукти та гуманітарну допомогу, продовжували надавати соціальну, психологічну та юридичну допомоги. До того ж висвітлюємо проблемні питання на міжнародній арені. Зокрема, Голова Координаційної Ради БО «100% Життя» Дмитро Шерембей виступив на пленарному засіданні під час Конференції ЄС про майбутнє Європи/EU Conference on the Future of Europe. Його натхненний виступ про діяльність організації під час російської воєнної агресії привернув неабияку увагу міжнародної  спільноти до проблем України та отримав відповідну підтримку.

 

Також, на базі нашого Медичного центру «100% Life» було створено хаб гуманітарної допомоги. Від початку активних воєнних дій в хабі постійно були волонтери, які приймали,  сортували та розподіляли лікарські засоби від міжнародних фондів та громадян. Зокрема, лише в перші два місяці війни було сформовано та передано 4500 індивідуальних медичних наборів (аптечок першої необхідності) до територіальної оборони та військових, та понад 2000 медичних наборів для лікарів (розширений пакет для надання першої допомоги). Крім закупівлі ліків та медичного обладнання, ми також закупаємо продуктові набори, бронежилети, інші необхідні речі для медпрацівників, волонтерів,  військових, територіальної оборони, цивільного населення, постраждалого внаслідок воєнних дій, та пацієнтів. Зараз, коли воєнні дії вже відступили від Києва, медичний центр знову працює як лікувальний заклад, а під гуманітарний хаб було відведено частину офісу БО «100% Життя».

– У 2019 році був розроблений спеціальний чат-бот для первинного консультування з різного кола питань. Наскільки він є ефективним інструментом у роботі з цільовими групами?

– Чат-бот «Юр.бот 100% Життя» є допоміжним інструментом для отримання інформації з різних юридичних питань. Він є зручним, оскільки ним можна скористатись анонімно, та на вибір користувача  на сайтах УГСПЛ та БО «100% Життя» (розділ правова допомога), або у месенджерах: Viber, Telegram, Facebook Messenger. Тобто «Юр.бот 100% Життя» є завжди під рукою у телефоні або комп’ютері. За його допомогою можна отримати відповіді на найбільш розповсюджені питання, дізнатись про найближчу юридичну приймальню або організацію, що надає соціальні послуги.

– Чи стало більше людей звертатися до чат-боту із початком повномасштабної війни?

– Оскільки Чат-бот є ефективним онлайн інструментом, то він був популярним і під час пандемії на COVID-19 та карантину, оскільки давав змогу отримати інформацію не виходячи із дому. Відповідно суттєвого росту звернень за інформацією за допомогою «Юр.бота 100% Життя» із введенням воєнного стану не відбулось. Проте, коли у чат-бот, був доданий новий розділ «Воєнний стан», то кількість запитів із цього розділу була у 4 рази більше, ніж запитів по іншим розділам запитань. Відповідно це дає змогу сподіватись, що кількість звернень за інформацією через чат-бот зросте у найближчому майбутньому.

– Нещодавно було поінформовано про доповнення чат-боту відповідями на 25 нових питань. Це якраз і є результатом опрацювання запитів, що надходять через чат-бот?

– Із звернень, що отримують юристи громадських приймалень УГСПЛ та питань, які ставлять користувачі на сторінці БО «100% Життя» у Facebook, стало зрозуміло, що питання, які стосується особливостей воєнного стану є зараз, як ніколи, актуальними. Тому ми вирішили доповнити «Юр.бот 100% Життя» новим розділом запитань, який стосується воєнного стану. Цей розділ включає відповіді на питання, які стосуються як отримання лікування від ТБ та ВІЛ в умовах воєнного стану, так і питань служби в армії, виїзду за кордон тощо. Враховуючи, що цей розділ став таким популярним серед користувачів, можна зробити висновок, що це був крок у правильному напрямку.

– Пані Марія, розкажіть, будь-ласка, про подальші плани щодо покращення становища людей, які живуть з ВІЛ, та груп ризику в Україні. 

– В 2021 році БО «100% Життя» запустили нову електронну інформаційну систему з фіксації та реагування на порушення прав людини ІТС «DATACHECK UKRAINE». У цій системі зараз працює приблизно 120 параюристів з усіх ключових спільнот, уразливих до ВІЛ (ЧСЧ, ЛВІН, секс-працівники, трансгендерні люди, колишні ув’язнені, жінки, які живуть з ВІЛ, підлітки, які живуть з ВІЛ, люди хворі або які перехворіли на туберкульоз) та юристів первинної та вторинної правової допомоги. Система ІТС «DATACHECK UKRAINE» дозволяє здійснити фіксацію та реагування на порушення прав людини у наступних сферах: медицина, правосуддя, робота, громада, освіта, надзвичайні ситуації. 

Для того, щоб скористатись можливостями системи, клієнт має встановити мобільний додаток ІТС «DATACHECK UKRAINE», і у ньому буде зафіксоване звернення щодо порушення прав. На підставі отриманої таким чином інформації, параюристи та юристи зможуть надати клієнту необхідну юридичну допомогу.

БО «100% Життя» не стоїть на місці, приймає виклики сьогодення та розширює як можливості самої організації, так і спектр послуг, що можуть отримати люди, які живуть із ВІЛ, які хворіють на туберкульоз, та які віднесені до груп ризику, включаючи правову допомогу.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: