Публікація

«Ми рухаємося до того, щоб більшість держав ухвалили таке рішення» – Павліченко про спецтрибунал над Росією

86% людей однієї з найбільш країн Європи підтримують притягнення до відповідальності Володимира Путіна за злочин агресії проти України. Про це заявив головний консультант кабінету голови Офісу Президента України Олег Гавриш в Укрінформі під час відкритої дискусії на тему: «Спеціальний міжнародний трибунал над Росією: що варто знати».

Він не зазначив, що це за країна, вказавши, що це буде оприлюднено наприкінці листопада, і наголосив на масштабному характері опитування. 

«Якщо б ми провели таке опитування в Україні, то, напевно, отримали б 100% підтримки. І це саме є та згуртованість. Українці згуртовані в тому, що хочуть побачити справедливість. Вони хочуть, щоб нарешті російське керівництво понесло відповідальність», – сказав Гавриш.

 
 

Разом із представниками влади в дискусії взяли участь і правозахисники. Зокрема, засновники ініціативи «Трибунал для путіна» виконавча директорка «Центру громадянських свобод» Олександра Романцова  та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. 

Захід відбувся на тлі того, що напередодні Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний міжнародний трибунал щодо агресії Росії і визначила її державою-терористом. 

Олександр Павліченко в ефірі Суспільного роз’яснив, наскільки вагома така подія: 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

– Для забезпечення створення спеціального трибуналу потрібна політична підтримка на рівні таких організацій як Європейський Союз, НАТО, Рада Європи, ООН. На сьогодні пройдені три важливі ключові етапи: з підтримкою з боку Ради Європи, Європейського Союзу і Парламентської асамблеї НАТО, які своїми документами зафіксували політичну волю. Ми рухаємося до того, щоб більшість держав ухвалили таке рішення. Це надасть політико-юридичної валідності створеному інструменту, який покликаний притягати за злочини агресії до відповідальності. 

Всі 30 країн учасниць Парламентської асамблеї НАТО проголосували одностайно, без жодних застережень, за резолюцію, яка визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал.

– Наслідок рішення Парламентської асамблеї НАТО є чітким сигналом. Це є політичною позицією і НАТО як організації, і держав, які входять в цю структуру. На сьогодні Україна є осередком безпеки Європи і світу – приймає на себе удар російської агресії. Як компенсація за цю позицію і роль захисника світової спільноти від агресора, світ, у вигляді міжнародних інституцій, визнає створення спеціального трибуналу для засудження Росії та конкретних виконавців злочину агресії  – Путіна, Шойгу, Лаврова та інших злочинців. Сподіваємося і на таке ж рішення  і від Генасамблеї ООН.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: