Публікація

МВС провела профілактичну операцію „БОМЖ”

Прес-центр Міністерства внутрішніх справ повідомив, що впродовж 28-29 січня 2006 р. для виявлення та обліку осіб без визначеного місця проживання Управління МВС України на транспорті провела на всій території України профілактичне відпрацювання залізничних об’єктів під назвою „Профілактична операція “БОМЖ”. Проте часто такі операції супроводжуються численними порушеннями прав людини.

Зважаючи на складні метеорологічні умови, що склались в Україні останнім часом та з метою виявлення осіб схильних, на думку МВС, до скоєння правопорушень, було прийнято рішення про проведення профілактичної операції “БОМЖ”. В принципі викликає здивування, що лише та обставина, що особа немає постійного місця проживання, є достатньою для її затримання у підозрі вчинення злочину чи правопорушення. Затриманих в ході проведеної операції ретельно обстежують медики, а за необхідності – їх було направлено на лікування в медичні заклади.

За українським законодавством особу, що немає при собі документів, можна без рішення суду протримати до вияснення особи затриманого до 30 діб, що суперечить всім міжнародним угодам з прав людини.

За словами начальника відділу громадської безпеки Управління МВС України на транспорті Сергія Арошкевича, для допомоги людям без постійного місця проживання працівники міліції організовують надання їм медичної допомоги, годують, проводять з ними роз’яснювальні бесіди. Крім того, їх перевіряють на причетність до скоєння різних злочинів. Під час такої перевірки ці люди часто зізнаються в усьому, лиш не було б гірше…їм бо втрачати особливо нічого.

На 29 січня в приймальнику-розподільнику Лінійного управління внутрішніх справ на станції Київ-Пасажирський УМВС України на Південно-Західній залізниці перебувало 37 осіб. Загалом у цьому закладі одночасно можуть знаходитись до 50 осіб.

„Операцію здійснюємо по всій Україні. Як повідомили мої колеги з Дніпропетровська, станом на обідню пору 28 січня ц.р. на Придніпровській залізниці було виявлено та розміщено в приймальниках-розподільниках 27 таких громадян”, – зазначив С.Арошкевич.

Працівники транспортної міліції на усіх напрямках Укрзалізниці проводили цю операцію, зокрема, для профілактики правопорушень, для встановлення даних осіб та створення єдиної бази даних тих, хто не має постійного місця проживання, займається бродяжництвом і жебрацтвом. З цією метою, кожного з них фотографують для створення єдиної картотеки. Це, зі свого боку, значно спростить пошук інформації про цих людей. Крім того, буде проводитись їхня перевірка на причетність до правопорушень, оскільки трапляються непоодинокі випадки крадіжок, пограбувань та інших кримінальних чи адміністративних правопорушень, які здійснюють особи без визначеного місця проживання через відсутність засобів для існування.

Взагалі така практика є сумнівною щодо дотримання прав людини. Зокрема, чим завинили ці люди, щоби бути заарештованими, а пізніше потрапити до якоїсь особливої картотеки „завжди підозрюваних осіб”?

І на останнє це ж до якого цинізму доходять органи влади, котрі замість того, щоби повернути бездомних „до життя”, надати їм тимчасове житло та роботу, збирають про них інформацію у певні картотеки як потенційно небезпечних громадян для потенційного майбутнього ув’язнення. Так може їх одразу всіх пересаджати? Тобто держава знає скільки є бездомних, причини цього і при цьому практично нічого не робить для повернення їх до життя.

Хоча слід зазначити, що після всіх проведених процедур необхідних для реєстрації, затримані під час операції особи були направлені в спеціальні заклади де з ними продовжили роботу спеціалісти соціального спрямування.

Такі акції міліції мають дві сторони: з однієї – у такі морози такі рейди є надзвичайно виправданими, з іншого – такі рейди завжди супроводжуються насиллям з боку працівників правоохоронних органів, затриманням за спротив міліції (бомжі ж бо насправді ні в чому не винні і тому законно чинять супротив), а пізніше часто таких осіб звинувачують у вчиненні злочинів і правопорушень. „Навішати пару глухарів”, як кажуть у міліції у таких випадках, на людини, що не в стані захистити себе самостійно не складає особливої складності. 

Прикладом негативної сторони такої акцій міліції є випадок у Львові. Як повідомив „Гал-info”, 31 січня до наметів (Львів, вул. Липова Алея), де львівські безпритульні знайшли захист від холоду, увірвались працівники міліції і побили кількох безпритульних та соціального службовця, який став на їхній захист. Центр громадських зв’язків УМВС України у Львівській області підтвердив, що дійсно був інцидент в „ наметовому містечку” для безпритульних у м. Львові і за цим фактом проводиться службова перевірка, результати котрої буде оприлюднені пізніше.

Із довідки прес-служби МВС: Протягом 2005 року працівниками міліції взято на облік 17221 людину, у т.ч. повторно 1514, з них 14560 чоловік та 2661 жінка. Раніше засуджених – 5789. Встановлено осіб оголошених в розшук – 540, хронічних алкоголіків – 1348, наркоманів – 393, інфекційних хворих (СНІД, туберкульоз) – 1038, встановлено осіб які вчинили злочини – 2094. За матеріалами органів внутрішніх справ поточного року притягнуто до відповідальності 989 осіб без постійного місця проживання за скоєні кримінальні та адміністративні правопорушення.

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: