Публікація

Мукачево: український Омбудсман вимагає поновлення прав освітян та медиків, звільнених за політичні переконання

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова направила Президентові України Л.Д.Кучмі звернення “Про порушення прав на працю працівників бюджетних установ м. Мукачеве за політичними ознаками”. У документі йдеться про звільнення з займаних посад за  переконання  майже 30  працівників – директорів шкіл, провідних медиків, а також директора Будинку культури, головного архітектора міста, його заступника та ряду керівників міськвиконкому.

Український Омбудсман, поінформувавши Президента про звернення до неї представників трудових колективів освітян та відкриття за цими зверненнями провадження, на основі особистої перевірки, здійсненої з виїздом до Мукачева, наводить факти переслідувань за політичні переконання, прямого порушення місцевою владою чинного законодавства.  Невмотивовані звільнення працівників бюджетних установ, зазначається у документі, свідчать про порушення права на працю, упереджений та протизаконний характер наказів. При цьому звернення  до суду щодо поновлення порушених конституційних прав на працю не розглядаються, судова тяганина триває.

На підставі ст. 101 Конституції України, з метою врегулювання соціально-політичної ситуації у Мукачеві та поновлення трудових прав звільнених Уповноважений з прав людини попросила Президента “особисто взяти під контроль це питання, дати відповідні доручення щодо поновлення порушених прав працівників бюджетних установ та вжити заходів щодо унеможливлення у майбутньому таких протиправних дій”.

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової цими днями звернулися представники трудових колективів, а також батьки учнів спецшколи-інтернату для сліпих та слабозорих дітей, навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа-дитячий садок “Гармонія” і гімназії міста Мукачеве Закарпатської області з проханням захистити від незаконного звільнення директорів зазначених загальноосвітніх закладів Я. Жигана, І. Сенька та намагань звільнити В. Якимчука.

Під час особистого прийому заявники повідомили Уповноваженому з прав людини, що керівництвом управління освіти і науки Закарпатської обласної держадміністрації та управлінням освіти, сім’ї, молоді і спорту Мукачівського міськвиконкому на зазначених керівників навчальних закладів чинився відвертий тиск з метою примусити їх написати заяви про звільнення з роботи за власним бажанням, незважаючи на відчутні позитивні зміни у роботі навчальних закладів, які відбулися саме у період керівництва директорів.

І хоч представниками місцевої влади не було висловлено жодної обґрунтованої претензії до роботи цих керівників, а у висновках терміново створених владою комісій для перевірки закладів відсутні пропозиції щодо їх звільнення, відповідними наказами директорів все ж усунуто з посад.

На думку представників трудових колективів і батьків учнів вищезазначених закладів, такі дії місцевої влади є продовженням кадрової “чистки” в бюджетних установах міста управлінням освіти Закарпатської облдержадміністрації.

На переконання заявників, це пов’язано з проведенням повторних виборів міського голови м. Мукачеве, які повинні відбутися 18 квітня ц.р. Місцева влада, вважають автори звернення, вдається до протиправних дій з тим, щоб, зрештою, забезпечити перемогу на виборах свого кандидата.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова направила офіційне подання Міністру освіти і науки України Василю Кременю з вимогою надати доручення щодо створення комісії Міністерства з метою перевірки фактів, викладених у згаданих зверненнях до Уповноваженого, і вжити заходів щодо поновлення прав на працю директорів загальноосвітніх навчальних закладів міста Мукачеве. У поданні Ніна Карпачова звертає увагу Міністра, окрім наведеного, і на те, що, за дивним збігом обставин, усі, хто був звільнений, або кого намагаються звільнити, були причетні до виборів міського голови м. Мукачеве 29 червня 2003 р., працюючи в складі дільничних виборчих комісій.

Зазначені висновки знайшли підтвердження під час перевірки з виїздом до м. Мукачеве представників українського Омбудсмана.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: