Публікація

Мораторію на заборону російськомовного продукту на Львівщині не бути: УГСПЛ виграла апеляцію

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду розглянула скаргу Львівської обласної ради та залишила рішення Львівського окружного адміністративного суду від 16 січня без змін. Адвокат Чугуївської правозахисної групи – організації-члена Української Гельсінської спілки з прав людини, – Роман Лихачов опонував юристам обласної ради у процесі.

У вересні 2018 року Львівська облрада прийняла рішення №745 про запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. Правозахисники одразу заявили про незаконність такого рішення, а Роман Лихачов з позовом до суду. І уже 16 січня цього року Львівський окружний адміністративний суд підтвердив позицію правозахисників та скасував мораторій.

Та Львівська обласна рада замість того, щоб визнати свою помилку, почала оскаржувати в апеляційному порядку та доводити правомірність свого рішення. Однак, не прийняв їх позицію і Восьмий апеляційний адміністративний суд – 14 травня він постановив залишити без змін рішення суду про незаконність мораторію. Апеляційну скаргу Львівської обласної ради суд назвав необґрунтованою.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття, тож заборона російськомовного продукту на території Львівщини вже не діє. Але обласна рада планує оскаржувати і це рішення в касаційному порядку.

Роман Лихачов, Чугуївська правозахисна група (УГСПЛ)

«Упевнений, що і касаційна інстанція підтримає нашу позицію. Тож чергова скарга юристів Львівської обласної ради не є загрозливою. Хочу наголосити, що правозахисники виступають не проти українізації суспільства, але ми впевнені, що вона має відбуватися не шляхом радикальних заборон культурних продуктів країни-агресора. Адже деякі росіяни саме російською мовою висловлюють слова підтримки Україні і їх ми маємо почути. І для мене, як для юриста, важливо, щоб в Україні дотримувалися положень, які закріплені у Конституції», – зазначає адвокат Роман Лихачов.

Варто додати, окрім Романа Лихачова аналогічну позицію відстоюють ще 2 позивачі.

Справу про незаконність запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області підтримує Центр стратегічних справ УГСПЛ у рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: