Публікація

Моніторинговий візит УГСПЛ до Державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)»

УГСПЛ продовжує програму моніторингових візитів до виправних установ пенітенціарної системи України, одним із завдань якої є перевірка умов утримання ЛЖВ. 11 червня 2019 року монітори УГСПЛ здійснили візит до Державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)».

Державна установа «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» є установою середнього рівня безпеки для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк. На день відвідування в колонії відбували покарання 490 осіб (максимальна кількість – 613).

Медична частина.

Монітори УГСПЛ відвідали медичну частину. Під час розмови з начальником медичної частини Шведовим Артемом Івановичем останній наголосив на нагальних проблемах, пов’язаних з незавершеністю проведення змін в наданні медичної допомоги в пенітенціарній системі.

Зокрема, серед позитивних змін було відзначено таке:

  • колонія вже отримала ліцензії на надання медичної допомоги;
  • значно збільшилась кількість медикаментів – в десятки разів;
  • значно виросла зарплата мед працівників;
  • з’явилася телемедицина.

Проблемні питання:

  • не комплект – важко знайти спеціалістів (колонія розташована в селі, до Києва вартість проїзду 92 грн), але жінку-терапевта не взяли (бо потребує додаткової охорони),  на сьогодні у них 17 медиків – по штату, не комплект – 37%;
  • реформування не врахувало специфіку надання медичної допомоги в колонії. Зняли право пільгового виходу на пенсію. Втрата можливості розраховувати на допомогу з боку керівництва колонії для вирішення проблемних питань;
  • палати ремонтують, хоч колонія повинна була передати їх в робочому стані;
  • Неукомплектованість медичними працівниками – в колонії не має стоматолога, не має лікаря-інфекціоніста (не має працюючого рентген-апарату).

Кількість засуджених в колонії, які перебувають на обліку з ВІЛ\СНІД – 24. АРТ-терапію отримують 17 осіб. Однак, за твердженням головного лікаря, багато засуджених відмовляються проходити тести, які є добровільною процедурою, і він має підозри, що ЛЖВ серед засуджених – до 100 осіб.

Це варто відзначити як проблему, що потребує вирішення.

Тестами для визначення захворювання на СНІД (+ – ) колонія забезпечена в повному обсязі. За рік роблять до 1500 тестів.

В колонії не має працюючого рентген-апарату. Закупили новий, чекають на його установку. Засуджені проходять обстеження, коли приїжджає виїзний флюорограф – є домовленість з фтиздиспансером  у Боярці, і звідти присилають на 3-4 дні двічі на рік пересувну рентген установку. Після обстеження, у разі виявлення туберкульозу, засуджених направляють в 47 колонію.

Окремо було обговорено практику звільнення засуджених за станом здоров’я в порядку статті 84 ККУ. Як зазначили представники установи, у разі необхідності проведення СЛК (ст.84 КВПУ), комісія проводиться в Бучанській колонії. Але таких випадків в останні роки не було.

Ділянка ДІЗО\ПКТ.

На момент візиту перебувало 2 особи в ДІЗО. Ділянка розташована в підвальному приміщенні.  За словами поміщених в ДІЗО осіб, всі санкції були накладені за порушення режиму: за зміну локалізації, та за знайдений мобільний телефон.

Загалом адміністрація зазначає значне покращення фінансового стану установи. За їхніми словами, після реформи стало можливим укладання централізованих договорів на постачання продуктів харчування, відсутня потреба шукати на це додатковий ресурс, все фінансується за кошти держави. Також почали виділятися кошти на благоустрій, завдяки чому стало можливим удосконалення інфраструктурних споруд, зокрема, їдальні і бані. В планах подальші ремонти. 

Умови проживання.

Засуджені розміщені в приміщеннях двох типів – кубрикова система (в кімнатах по 4 осіб), і в приміщеннях барачного типу. Умови в приміщеннях обох типів (ремонт, обладнання) на достатньо доброму рівні, однак варто розглядати як задачу поступовий перехід всієї колонії на кубрикову систему проживання для засуджених.

Гарні умови також і в дільниці соціальної реабілітації , в якій утримуються засуджені, що готуються вийти на свободу по закінченню терміну відбування покарання. Сама дільниця ДСР знаходиться за периметром колонії поруч з адміністративною будівлею.

Завершено ремонт банних приміщень.

Рекомендації моніторів УГСПЛ:

1. Під час проведення ремонтних робіт враховувати дотримання принципів захисту прав людини, запланувати поступовий перехід всієї колонії на кубрикову систему проживання для засуджених, заміна двоповерхових ліжок.

2. Активніше налагоджувати співпрацю з системою БПД, використовувати можливості адвокатів БПД в тому числі і для отримання необхідних документів для паспортизації засуджених.

3. Укомплектувати штат медичних працівників, активніше залучати жінок, використовувати досвід Білоцерківської БВК-35.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: