Публікація

Моніторинговий візит УГСПЛ до Державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№ 35)»

УГСПЛ продовжує програму моніторингових візитів до виправних установ пенітенціарної системи України, одним із завдань якої є перевірка умов утримання ЛЖВ. Черговий візит було здійснено 12 червня 2019 року до Державної установи «Білоцерківська  виправна колонія (№ 35)».

В цьому моніторинговому візиті виконавчого директора УГСПЛ Олександра Павліченка та координаторку Мережі громадських приймалень Наталію Козаренко супроводжувала знімальна група телеканалу Магнолія ТБ.

З відеозвітом можна ознайомитись за посиланням.

«Білоцерківська  виправна колонія (№ 35)» є колонією середнього рівня безпеки для чоловіків, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі. На 12 червня в колонії відбували покарання 374 засуджених та 3 ув’язнених (є дільниця СІЗО).

Некомплект адміністративного персоналу колонії складає до 30%. Хоча в 2018 році рівень некомплекту суттєво знизився, бо стали набирати жінок  у відділ охорони. Жінки також працюють в медичні частині (33 % лікарів – жінки).

Але питання забезпеченості кадрами залишається. Немає комплексного підходу вирішення кадрових питань. Підвищення зарплати не вирішує проблему. На думку заступника начальника колонії, однією з причин є відсутність можливості придбати або отримати від держави житло. Не має державних кредитних програм.

Серед проблемних питань, з якими стикається персонал колонії, залишається питання отримання (відновлення) паспорта засудженими. Через відсутність паспорта  засуджені не можуть бути  оформлені на роботу, а після звільнення не можуть соціалізуватися у суспільство. Є випадки, коли засуджених звільняють без паспорта (тільки маючи довідку про звільнення на руках).

60% осіб, які прибувають в колонії, не мають в справах паспортів. Паспорт може бути вилучений працівниками поліції під час затримання,  може залишитися в архівах судів, або у родичів на руках. Часто люди, які потрапляють в колонії взагалі ніколи не оформлювали паспорти.

Якщо паспорт не можливо отримати, його відновлюють через ДМС. Але засуджені не можуть надати необхідні для отримання дублікату паспорту документи, також проблема з оплатою державного мита, не всі засуджені мають змогу сплатити його, а відсутність документа не дозволяє офіційно працювати на виробництві і отримувати за це оплату.

Як одну із проблем, що впливають на рецидив злочинності, заступник начальника колонії зазначив те, що після звільнення суспільство не сприймає засудженого, часто в нього немає місця проживання, його не хочуть брати на роботу, в нього втрачені соціальні зв’язки, і відсутність коштів штовхає на нові злочини.

Адміністрація колонії спільно з Норвезькою радою впроваджує пілотний проект – відбування покарання на виправних роботах. Серед умов участі в проекті для засудженого – наявність паспорта.

В колонії активно працюють адвокати Білоцерківського центу БПД.  За словами заступника начальника, адвокати заходять до колонії до 4х разів на тиждень, консультують та надають правову допомогу в окремих випадках. Порядок отримання безоплатної правової допомоги: засуджений пише заяву, яка разом з листом направляється в Білоцерківський центр БПД. Адвокати присутні під час розгляду дисциплінарних проваджень, що сприяє застосуванню більш м’яких форм покарання.

В колонії обладнали кімнату для проведення судових  засідань, де і проводиться розгляд в  тому числі дисциплінарних проваджень.

Монітори зауважили, що в ній не передбачене місце, де може сидіти засуджений  – під час розгляду справи він має стояти весь час розгляду його справи.

Медична частина.

Монітори відвідали  медичну частину. Під час розмови з начальником медичної частини Шраменко Миколою Васильовичем.  Він наголосив на нагальних проблемах, пов’язаних з  організацією надання медичної допомоги:

  • цивільна міська лікарня не хоче надавати допомогу засудженим. Було наведено приклад із засудженим, якому відмовлялися вставити катетер на місце того, який випав. Для цього потрібно було скаржитись до прокуратури. Міська лікарня №2 відмовляється оперувати засуджених з діагнозом ЛЖВ.
  • Медична частина колонії ліцензії на проведення медичної допомоги не отримала, чекають.

Кількість засуджених, які перебувають на обліку з ВІЛ\СНІД – 51. АРТ-терапію отримують 48 осіб. В колонії є лікар-інфекціоніст (на пів ставки).

Тестами забезпечені в повному обсязі. Випадків відмови засуджених від проходження обстеження не було. Активно співпрацюють з БО «100% життя», які проводять інформування та забезпечують ліками у разі потреби.

В колонії є стоматолог, кабінет обладнаний двома працюючими стоматкріслами. Є питання забезпечення  медикаментами – в цьому році працюють за рахунок власних резервів. За останній рік (від початку змін і підпорядкування медичної служби) – не отримали жодного медичного препарату чи розхідних матеріалів для стоматологічного лікування.

Окремо була обговорена практика звільнення засуджених за станом здоров’я в порядку статті 84 ККУ. Як зазначили представники установи, у разі необхідності проведення СЛК (ст.84 КВПУ), комісія проводиться в Бучанській колонії. Але таких випадків в останні роки не було.

Колонія здійснила ремонт і обладнання бані, яка в гарному робочому стані, відремонтована й оснащена робочою сантехнікою.

Ділянка ДІЗО\ПКТ.

На момент візиту перебувало 8 осіб в ДІЗО і 3 – ПКТ.

За словами поміщених в ДІЗО осіб, всі санкції були накладені за порушення режиму.

Більшість із тих, хто відбував стягнення, відбували стягнення за відмову відпрацювання двох годин на громадських роботах. Однак адміністрація зазначала, що справжньою причиною поміщення до ДІЗО цих осіб була їхня участь в отриманні перекинутих на територію колонії наркотичних засобів. Проблема вживання наркотичних засобів засудженими є гостра і потребує нагального вирішення. Розміщення колонії в місті, можливість перекидання наркотичних засобів, незважаючи на боротьбу з таким явищем, збільшує кількість випадків потрапляння заборонених препаратів та вживання їх засудженими. Питання вживання наркотиків, зниження ризику потрапляння наркотиків на територію колонії має стати рекомендацією і для цієї колонії, і для пенітенціарної системи в цілому. Проблема існує і вона серйозна.

Ділянка розташована в підвальному приміщенні, але це – не відчувається. Є працююча вентиляція, не відчувається сирість, освітлення – достатнє.

Рекомендації моніторів УГСПЛ:

  1. Продовження роботи в напрямку забезпечення належної медичної допомоги для засуджених. Винесення проблемних питань взаємодії з місцевими лікарнями на розгляд обласної наглядової ради, звернення до МОЗ, обговорення проблемних питань під час «круглих столів» з залученням громадськості.
  2. Розповсюдження успішного досвіду взаємодії з системою БПД.
  3. Врахування стандартів дотримання прав людини під час проведення переобладнання та ремонту приміщень колонії (обладнання судової кімнати стільцем для засудженого), заміна двоповерхових ліжок в спальних блоках.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: