Публікація

Моніторинг судових проваджень України щодо воєнних злочинів: результати проєкту

З метою розвитку партнерської мережі правозахисних та медіаорганізацій , для подолання викликів, які постали в зв’язку із збільшенням кількості воєнних злочинів та комплексом супутніх гуманітарних проблем, потребі у інформуванні широкого кола партнерів, зацікавлених осіб та населення УГСПЛ в рамках Програми «Права людини в дії» ініціювала процес надання субгрантів НУО. Для надання підтримки організаціям громадянського суспільства, які можуть сприяти досягненню поставлених завдань Програми USAID, та загалом підвищити спроможність громадського сектору, що працює над подоланням наслідків війни.

Під час повномасштабної війни в Україні, система юстиції зіткнулася з потребою ефективно розглядати велику кількість справ, пов’язаних із воєнними злочинами та злочинами проти людяності. За звітом Міжнародного консорціуму з юридичної допомоги, традиційні комерційні спори та інші типові судові справи суттєво скоротилися, і тепер суди, адвокати та прокурори мають справу із новими видами злочинів, такими як воєнні злочини, колабораціонізм та поширення пропаганди війни через соціальні мережі та ЗМІ.

Ці нові категорії справ значно перевантажили національну систему юстиції. 

Сотні тисяч справ через воєнні злочини

За даними Офісу Генерального прокурора, станом на 11 грудня 2023 року, правоохоронні органи зареєстрували понад 115 894 справ, пов’язаних із воєнними злочинами та злочинами агресії. Більшість цих злочинів відповідає трьом статтям Кримінального кодексу України: порушення законів та звичаїв війни, планування, підготовка або розв’язання та ведення агресивної війни, та пропаганда війни. 

Додатково, правоохоронні органи зареєстрували понад 15 800 злочинів іншої категорії, таких як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державна зрада, колабораційна діяльність, пособництво державі-агресору, диверсія та інші. 

Загалом, понад 89 000 справ перебувають на розгляді правоохоронних органів, і ця кількість продовжує зростати. Тисячі із цих справ були передані до судів, але лише сотні з них розглянуті і вирішені. Ураховуючи національну безпеку, доступ до судових рішень у цих категоріях справ було обмежено, і в Єдиному реєстрі судових рішень доступні лише узагальнені версії, які не включають аналіз фактів і правову оцінку.

Для чого потрібен моніторинг судових проваджень

Знаннями та навичками щодо розгляду справ, пов’язаних із серйозними міжнародними злочинами, володіють, в основному, судові, правоохоронні органи та адвокатура з тих регіонів, які безпосередньо постраждали від анексії Кримського півострову та окупації Донецької та Луганської областей в 2014 році. У зв’язку з тим, що військова агресія Російської Федерації охопила всі області України, стала значною потреба в аналізі практики та посиленні компетенції всіх учасників судових процесів по всій території країни для ефективного розгляду справ щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

З урахуванням великого навантаження на судову систему та обмеженого досвіду у справах про воєнні злочини серед суддів і судового персоналу в усіх регіонах України, моніторинг судових проваджень допоможе швидко виявити та усунути можливі недоліки в судовій практиці. Асоціація правників України (АПУ), яка є найбільшою та однією з найстаріших юридичних організацій в Україні, має представництво у всіх регіонах країни і активно співпрацює з українським урядом, і має всі необхідні ресурси для проведення такого моніторингу. Програма USAID «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини» в рамках субгрантингу підтримала Проєкт Асоціації правників України «Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини», який розпочав свою реалізацію 1 травня 2023 року, та тривав 5 місяців.

Презентація результатів впровадження проєкту «Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини» від АПУ

Реалізація Проєкту

Інституційними партнерами проєкту стали Офіс Генерального прокурора, Верховний Суд, Вища рада правосуддя, Національна школа суддів України та Державна судова адміністрація. 

Спільно з партнерами, для моніторингу, проєктом було сформовано перелік судових проваджень у справах про воєнні злочини, які розглядаються національними судами та перелік судових рішень у справах про воєнні злочини, ухвалені судами з 24 лютого 2022 року. За сприянням Офісу Генерального прокурора проєктом було налагоджено ефективну співпрацю і обмін інформацією з обласними прокуратурами, що дозволило оперативно отримувати інформацію від органів прокуратури в різних областях України щодо проведення судових засідань.

АПУ за підтримки Міжнародної асоціації юристів (International Bar Association) та Інституту з прав людини (Human Rights Institute, IBAHRI), а також Асер Інституту (Asser Institute) підготувала Методологію моніторингу судових проваджень та розробила відповідний Запитальник. Монітори Проєкту відвідали 237 судових засідань про воєнні злочини в судах міста Києва і Київської, Харківської, Дніпропетровської, Одеської, Чернігівської, Запорізької, Херсонської і Сумської областей та проаналізували 44 судовий вирок на предмет вмотивованості, обґрунтованості, належної кваліфікації неправомірних дій та дотримання вимог кримінального процесуального законодавства України для розгляду кримінальних справ.

Для повноти дослідження проаналізували також національне законодавство України на предмет його відповідності міжнародному праву. З метою забезпечення міжнародної експертизи в процесі аналізу судових рішень Проєктом було перекладено англійською мовою кілька рішень національних судів та передано їх групі міжнародних експертів для аналізу і надання коментарів.

Результати та висновки

25 жовтня АПУ презентувала результати Проєкту на підставі проведеного моніторингу судових проваджень у справах про воєнні злочини можна зробити такі висновки:

  • в українському законодавстві існує юридична невизначеність щодо переліку воєнних злочинів;
  • існує складність із встановленням ознак злочину за ст. 438 КК України у зв’язку з наявністю бланкетної форми та однієї з форм дій, як «інше порушення законів та звичаїв війни»;
  • відсутні гарантії безпеки учасникам кримінального провадження; є складність із документуванням злочинів через безпекові причини;
  • право на захист не є повністю забезпеченим;
  • процедура повідомлень про судові засідання учасникам кримінального провадження є ускладненою;
  • відсутній єдиний підхід до залучення зовнішніх моніторів до розгляду судових справ.
Презентація результатів впровадження проєкту «Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини» від АПУ

11 грудня АПУ оприлюднила аналітичний звіт по відвіданим судовим засіданням та проаналізованим судовим вирокам про воєнні злочини.

Моніторинг судових проваджень у справах, пов’язаних із серйозними міжнародними злочинами, став важливим кроком на шляху до підтримки української системи юстиції в забезпеченні права на справедливий суд та процесу європейської та євроатлантичної інтеграції України. Спеціалізовані категорії справ та відповідні судові рішення стали предметом уваги не лише вітчизняних правозахисних організацій, але й міжнародних судових установ і механізмів, що здійснюють захист прав людини. Українська система правосуддя повинна продемонструвати свою відданість демократичним цінностям і показати, що, незважаючи на продовження агресії Російської Федерації та її жорстокий характер, Україна лишається вірною цим цінностям і має незалежну та висококваліфіковану національну систему правосуддя.


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: