Публікація

Моніторинг судів в Херсонській області: перші результати

З листопада минулого року Херсонська обласна організація Комітету виборців України виконує проект «Моніторинг доступності та відкритості судів у Херсонській області». Наразі вже можна підвести проміжні підсумки проведеної роботи.

Нагадуємо, що моніторинг проводиться шляхом анкетування відвідувачів судів, суддів та працівників суду, а також – телефонне опитування. Для проведення цієї роботи підготовлені 19 волонтерів – це студенти юридичних спеціальностей та активісти нашої організації. Тобто, опитування проводили не випадкові люди, а підготовлені, вмотивовані фахівці. Дослідження проводиться в трьох районних судах м. Херсона та Цюрупинському, Білозерському та Голопристанському – в області.

Цікаво проаналізувати, яку реакцію викликає у відвідувачів суду прохання відповісти на питання анкети.. Люди практично не відмовлялись відповідати на питання інтерв’юерів. Якщо і були відмови, то виключно через брак часу. Значна кількість опитаних констатувала, що не мала проблем в суді, але були скарги на необ’єктивність суддів та неоднакове відношення до обох сторін конфлікту в деяких випадках. Один громадянин, відповідаючи на питання: «З якими трьома проблемами ви зіткнулись в суді?», дав оригінальну відповідь: «З екологічною, соціальною та політичною». Нажаль, він не пояснив, що конкретно мав на увазі. Але думається, що екологічна проблема стосувалася того, що у херсонському Будинку правосуддя не все гаразд з громадськими вбиральнями. Головна проблема, на яку, як правило, виказують громадяни – це занадто високі розміри судових витрат. Люди також не задоволені умовами, які є сьогодні в судах. Якщо в Херсоні це пояснюється проведенням ремонту, то в районах області – його відсутністю. Районні суди мають багато технічних недоліків. Так, за словами одного з відвідувачів Білозерського суду, він змушений був шукати туалет за територією суду під час перерви в судовому засіданні. «Справа в тому, що туалет знаходиться у внутрішньому дворі, доступ до якого відділяють двері з табличкою «Вхід заборонено». Відвідувачі та волонтери, за виключенням деяких випадків, констатують толерантне поводження суддів, скарг на образливу поведінку з боку суддів не було, проте, спостерігається не завжди однакове ставлення до двох сторін конфліктів: простежується залежність ставлення від соціального та матеріального стану учасників процесу.

За період з листопада минулого року проводилось також опитування суддів. Це стало можливим завдяки розумінню і підтримці з боку Анатолія Іванищука, голови Апеляційного суду в Херсонській області, який допоміг налагодити ділові контакти з головами обраних судів. Для того, щоб судді та судові адміністрації зрозуміли, хто і для чого проводить моніторинг, були проведені інформаційні зустрічі з колективами суддів. Необхідно зазначити, що не завжди ми зустрічали розуміння і прихильність з боку служителів Феміди. Частина з них скептично поставилась до самої ідеї проекту, вважають його завдання нереальними, деякі з цих суддів заявили, що не будуть заповнювати анкети. Свою позицію вони пояснюють наступними чинниками: безперспективністю судової реформи за існуючого рівня правової культури населення, неприпустимості «втручання» громадськості в роботу судів, некомпетентність громадських експертів в наданні оцінки роботи суддів. Але, не зважаючи на ці окремі факти, позитивним є те, що подібне спілкування, відверта бесіда, представників громадськості із суддями в Херсонських судах відбулась, і це, без сумніву, вже позитивна зміна. Отже, більша частина суддів (крім суддів Цюрупинського суду) заповнили анкети, з яких видно, що судді міста Херсона вкрай незадоволені умовами своєї праці, вони нещодавно змінили місце розташування і роблять в нових приміщеннях ремонт. «Ремонт кабінетів робимо за власні кошти, держава не виділяє жодної копійки, про це в першу чергу повідомляйте в Київ», – цитата з анкети.

Також зазначається і проблема власної безпеки суддів, навіть під час засідань, постійно стикаються з погрозами та образами з боку сторін. Так в.о. голови Цюрупинського районного суду Наталія Засланець розповіла, що до неї в кабінет зайшла одна з сторін по цивільній справі і погрожуючи вимагала позитивного вирішення своєї справи.

Працівники судів також головною проблемою вважають матеріальне забезпечення та незадовільні умови праці, особливо це стосується працівників судів, які розташовані в м Херсоні. Ось слова однієї з секретарів судді: «Я не можу зосередитись на роботі, бо замість стінки в кабінеті – целофанова плівка, через яку видно все, що я роблю, мене постійно відволікає думка, що на мене дивляться з коридору». Також вони скаржаться на низький рівень правової культури громадян, які часто забирають чимало часу, звертаючись не за адресою, зустрічається і відверте хамством громадян.

Цікавою формою моніторингу виявилось телефонне опитування працівників суду. Ми ставили перед собою задачу з’ясувати, чи можна отримати певну інформацію про діяльність суду по телефону, бо є певна категорія громадян, яким важко прийди до приміщення суду, та і є прості питання, які можна вияснити і по телефону. Дослідження проходило так: волонтер дзвонив до канцелярії певного суду від імені заявника – інваліда, ставив прості питання типу: чи може людина на інвалідному візку потрапити до суду, в який кабінет здати заяву, яка адреса суду,на якому поверсі кабінети суддів? і т.п. Вичерпні відповіді нам були надані в Дніпровському, Суворовському та Голопристанському судах. У Цюрупинському суді відповіді були нетактовними, а в Білозерському та Комсомольському працівники фактично відмовились відповідати на питання. Технічні працівники судів намагаються залишатись анонімами, чогось бояться називати своє ім’я, що викликає у нас певні підозри, деякі розмовляють з відвідувачами по телефону грубо. В більшості випадків отримати необхідну інформацію в повному обсязі за телефоном в районних судах виявилось неможливим. Єдиний суд, який надав інформацію без зауважень – Апеляційний суд в Херсонській області.

В рамках дослідження обстежувались і приміщення судів. Тут картина досить сумна: приміщення всіх судів, що вивчалися не досить зручні, темні. Але в Херсоні в приміщеннях всіх районних судів проходять ремонтні роботи, немає туалетів для відвідувачів, недостатня кількість столів та стільців для відвідувачів у коридорах. Треба зазначити, що приміщення Дому правосуддя, в якому знаходяться всі три районні суди нашого міста, передані зовсім недавно, і є сподівання, що там будуть створені належні умови. У приміщеннях Білозерського та Голопристанського судів ремонтні роботи не проводилися дуже давно, в коридорах темно, немає стільців. Дослідження буде тривати ще три місяця, і ми будемо відстежувати, як міняється ситуація.

Наразі моніторинг ще триває, дані анкетування вносяться в комп’ютер, після чого будуть оброблені за допомогою спеціалізованої програми. По закінченні опитування і обробки даних ми обов’язково опублікуємо отримані результати.

Таким чином, на першому етапі реалізації ми маємо декілька прикладів того, що проект має позитивні перспективи. І представники громадськості, і представники судової влади усвідомлюють спільну відповідальність і необхідність співпраці. Більшість суддів готові йти на контакт, розповідати про свою діяльність, не намагаються відгородитися від пильного ока громади. Наша організація готова об’єктивно оцінити роботу суддів, надати неупереджену інформацію про їх діяльність. Перші кроки на шляху до відкритості і прозорості судової системи, без сумніву, зроблять добрий вплив і на суд, і на суспільство, приведуть до позитивних змін – підвищать довіру до суду з боку громадян.

Робота по моніторингу судів здійснюється за фінансової підтримки Проекту «Україна: верховенство права» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: