Публікація

Моніторинг дотримання прав людини в дитячих медичних закладах та дитячих психіатричних лікарнях

Звіт створено в рамках проекту „Моніторинг дотримання прав людини в дитячих медичних закладах та дитячих психіатричних лікарнях”, що був реалізований у 2004 році громадською організацією М’АРТ („Молодіжна АльтеРнаТива”) у партнерстві з чотирнадцятьма іншими неурядовими організаціями України за фінансової підтримки Міжнародного Фонду „Відродження”.

Матеріали звіту призначено для органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, мас-медіа, представників професійних груп, які працюють з дітьми і в інтересах дітей, та для всіх небайдужих до піднятої проблеми.   

Звіт про моніторинг у повному обсязі: zip-file (886.805 kb)

Одним із основних напрямів діяльності громадської організації М’АРТ є захист прав та інтересів дітей. Працюючи у цій галузі в партнерстві з іншими неурядовими організаціями України виникла й ідея проведення цього моніторингу.

Сучасне законодавство України, державні програми декларують широкі гарантії захисту дитини. Втім, державі дуже бракує у цьому базування саме на ґрунті прав людини, прав дитини. Це підтверджують і рекомендації Комітету ООН з прав дитини щодо періодичної доповіді України: „…Комітет залишається занепокоєним тим, що державна  молодіжна політика, що охоплює соціальну допомогу, охорону здоров’я….та захист дитини не базується на основі прав дитини та не охоплює всіх прав, що містить Конвенція”.

Плануючи свою діяльність, спрямовану на вирішення піднятої проблеми, ми розробили довгострокову програму „Права людини в дитячих медичних закладах”. Моніторинг є першим кроком реалізації цієї програми. Результати моніторингу мають стати підґрунтям для планування, розробки та організації інформаційних і просвітницьких дій, більш детального дослідження законодавства в його окремих частинах та пропозицій щодо його вдосконалення, створення можливостей для отримання правової допомоги. Крім того, цей моніторинг є першим дослідженням, що дає можливість звернути увагу на найважливіші проблеми у сфері прав дитини, яка перебуває у лікарні. При цьому ми намагаємося об’єднати задля вирішення проблеми зусилля інших неурядових організацій, привернути увагу органів державної влади та місцевого самоврядування, засобів масової інформації.

До 26 вересня 2008 року, Україною має бути подано до Комітету з прав дитини ООН друга періодична доповідь. Робота в рамках проблем, на які акцентують увагу проведені дослідження, дозволить покращити ситуацію та зробити внесок до альтернативного звіту від неурядових організацій.  

Розуміючи багатогранність проблеми прав людини в дитячих медичних закладах ми намагалися проводити дослідження одразу у декількох напрямках: з точки зору прав дитини, з точки зору прав пацієнтів, з точки зору тих умов, в яких працюють медичні працівники та їхнього ставлення до цих умов. В контексті піднятої проблеми найважливішим завданням, яке ми ставимо перед собою, є пошук нових та активізація існуючих процедурних механізмів захисту прав дитини в медичних закладах.

Конвенція ООН про права дитини базується на новому розумінні становища дітей в суспільстві – не як майбутніх дорослих, а як рівноправних учасників суспільного життя, звичайно з урахуванням того, що „…дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження…”, а також  „…дитина  як людська істота потребує поваги до індивідуальності, гідності та недоторканості особистого життя…”.

Тут, на згадку спадають слова однієї мудрої людини, за судженнями якої ми, дорослі, своїм вихованням нав’язуємо дитині безліч обмежень і наслідком маємо людину, значною мірою позбавлену свободи. З іншого боку, безперечно, ми мусимо виховувати маленьку людину передаючи їй ті межі, в яких живемо самі, передаючи ті правила, які необхідні для виживання людства. Але давайте не будемо перегинати палицю і залишимо нашим дітям особисту свободу і людську гідність – те що маємо за своєю людською природою самі. Хоча б тому, що непорушність цих цінностей є теж головними умовами, правилами для виживання, існування такого феномену, як людина. 

Сергій Буров

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: