Публікація

Монітори УГСПЛ здійснили візит до “Черкаської виправної колонії №62” (фото)

11 червня 2019 року монітори УГСПЛ відвідали з візитом “Черкаську виправну колонію №62”. УГСПЛ продовжує програму моніторингових візитів до виправних установ пенітенціарної системи України, одним із завдань якої є перевірка умов утримання ЛЖВ. «Державна установа “Черкаська виправна колонія (№ 62)” є колонією середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі.

На момент візиту в колонії утримувалося 534 особи (колонія розрахована на 895 осіб).

Медична частина.

Монітори УГСПЛ відвідали  медичну частину. В колонії є стаціонар, в якому перебувають 11 хворих. Ліцензії на проведення лікувальної діяльності медична частина досі не отримала.

АРТ приймає 20 осіб – за словами фельдшера, це практично 100 % хворих, які перебувають на обліку. Тести на ВІЛ  – є, але були відмови від тестування.

ЛВК проводять в обласні лікарні (встановлення, підтвердження  групи).

Операції роблять в 3-й міській лікарні. Проблем взаємодії – не має, провожиться до  12 операцій на рік.

Флюорограф – 2010 року, працює.

По штату – 12 лікарів. Повний комплект.

Є лабораторія, лаборант. Самі роблять аналізи.

Окремо було обговорено практику звільнення засуджених за станом здоров’я в порядку статті 84 ККУ. Як зазначили представники установи, у разі необхідності проведення СЛК (ст.84 КВПУ), комісія проводиться в Бучанській колонії. Був факт звільнення по 84 КПУ, але зараз нікого такого не має.

Ділянка ДІЗО\ПКТ.

Є арештний дім на 4 особи. На момент візиту перебувало 2 особи в ДІЗО, ПКТ- 3. Підставою поміщення в ДІЗО було визначено вживання спиртовмісної речовини в обох випадках (згідно рапорту), однак в рішенні про застосування стягнення було визначено в одному випадку невихід на перевірку.

Безпосередньо із засудженими не спілкувались, переглянули умови поміщення. Є бойлер, засуджені мають можливість митись в гарячу пору року частіше, ніж один раз на тиждень.

Промислова зона.

В колонії взагалі працює до 120 осіб, з них до 60 – на промисловій зоні. Це невелика кількість, враховуючи, що відбуває покарання  до 600 засуджених.

Є проблеми з оформленням на роботу – не в усіх є паспорти, коди. Проблемою є також пошук замовлень, оскільки замовники не можуть розраховувати на точне виконання замовлення – в минулому мали факти зриву терміну виконання замовлень.

Колонія має швейну майстерню, ремонтує автомобілі, як правило старі, ще радянських часів виробництва, виготовляє дерев’яні піддони для транспортування.

Від керівництва колонії була озвучена пропозиція – встановити на законодавчому рівні пільги для підприємств в колоніях – інакше вони не витримують конкуренції.

На території колонії є ПТУ і школа, в яких засуджені отримують навички з 5 спеціальностей і можуть завершити середню освіту.

Ще однією з проблем, на яку вказали представники адміністрації колонії, є неможливість оформлення документів для засуджених, які постійно проживали на непідконтрольних українському уряду територіях. Фактично проблема полягає у неможливості отримати необхідні документи та відсутності коштів для сплати адміністративного збору за виготовлення паспорту, які не можуть сплатити ні сам засуджений, ні адміністрація колонії.

Взагалі паспорт для засуджених  – проблемне питання, бо часто засуджені приїжджають без паспортів і з’ясувати місце їх перебування часто не можливо.

  • Не має бланків в ДМС
  • В колонії перебуває 4 особи без громадянства або з іноземним громадянством

Рекомендації моніторів УГСПЛ:

  • Налагодити взаємодію з правозахисними організаціями, які можуть надавати правову допомогу засудженим (в тому числі з питань паспортизації)
  • активізувати взаємодію з обласною спостережною комісією.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: