Публікація

Міжнародна комісія юристів вітає рішення про відновлення статусу адвоката Лариси Герасько

Міжнародна комісія юристів (МКЮ) вітає рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Україна (ВКДК) про відновлення статусу адвоката Лариси Герасько, який був раніше припинений внаслідок подання документів на реєстрацію місцевої організації адвокатів.

У результаті слухання 21 червня на якому була присутня комісар МКЮ Гульнора Ішанханова, ВКДК не виявлено законних підстав для припинення адвокатського статусу.

Рішення ВКДК винесено в контексті серії дисциплінарних процедур відносно адвокатів в Україні, що послідували після прийняття в 2012 році закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«Після набуття чинності даного закону було створено дві паралельні структури самоврядування адвокатури, тільки одна з яких була зареєстрована», – сказала Гульнора Ішанханова. У результаті конфлікту, щодо низки адвокатів було порушено дисциплінарне провадження за організацію та участь у «альтернативному з’їзді», а також з інших пов’язаних і непов’язаних з цим підстав».

Комісар МКЮ відвідала Київ з 20 по 22 червня з метою вивчення ситуації та проведення зустрічей з основними зацікавленими сторонами, включаючи адвокатів, щодо яких ведеться дисциплінарне провадження, відповідних органів Національної асоціації адвокатів та ВКДК, а також представниками неурядових організацій.

21 червня вона провела спостереження за дисциплінарними слуханнями щодо кількох адвокатів у тому числі Лариси Герасько, статус адвоката якої був припинений на тій підставі, що вона представила документи для державної реєстрації ради адвокатів Закарпатської області, а також Романа Мартиновського, члена ВКДК, чий статус адвоката був призупинений на період шість місяців через відсутність на одному засіданні даного органу.

Рішення у справі щодо адвоката Мартинівського було відкладено до наступного засідання ВКДК. «Ми стурбовані тим, що дисциплінарні процедури в ряді справ стосовно адвокатів, які брали участь у створенні незареєстрованої Національної асоціації адвокатів, залишаються у виробництві», – додала Гульнора Ішанханова.

МКЮ нагадує, що відповідно до Основних принципів ООН, що стосуються ролі юристів, «всі дисциплінарні заходи визначаються у відповідно до кодексу професійної поведінки та іншими визнаними стандартами і професійною етикою юриста і в світлі справжніх принципів».

Дисциплінарне провадження щодо адвоката може бути порушене тільки при порушеннях опублікованих стандартів професійної поведінки, і будь-які дисциплінарні санкції повинні відповідати вчиненому порушенню. У випадках, коли дисциплінарна система дозволяє практично будь-який вчинок розглядати в якості достатньої підстави для припинення статусу адвоката, санкція, найімовірніше, буде довільною і буде порушувати міжнародне право прав людини.

МКЮ висловлює подяку Українській Гельсінській спілці з прав людини, ВКДК і всім, хто сприяв проведенню або співпрацював з місією. МКЮ буде продовжувати стежити за розвитком подій в триваючих дисциплінарних процесах стосовно адвокатів в Україні і в належний час опублікує більш докладний звіт про візит до України з рекомендаціями.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: