Публікація

Міжнародна комісія юристів: українських адвокатів переслідують за опозицію керівництву адвокатури

Про це йдеться в звіті, який опублікований Міжнародною комісією юристів.

Комісія, яка складається з 60 видатних юристів з різних країн світу, в тому числі, представників вищого ешелону судової влади в Австралії, Канаді та Швейцарії дійшла до висновку, що в українській адвокатурі дисциплінарний механізм використовується для переслідування незгодних. Більше того, спільні дії керівництва адвокатури та судів по відношенню до колег МКЮ назвала «скоординованим планом свідомого нападу на певних адвокатів».

Нагадаємо, в 2012 році відбувся розкол в адвокатському середовищі України та були створені одразу дві Національні асоціації адвокатури. Одна з них була швидко зареєстрована, незважаючи на те , що не були вирішені сумніви щодо легітимності саме цієї асоціації.

В подальшому суди були втягнуті у цю суперечку і використані для того, щоб придушити будь-які спроби поставити під сумність легітимність «зареєстрованої» асоціації. Київський окружний адміністративний суд заборонив проведення Позачергового з’їзду адвокатів, хоча на підтримку цієї ініціативи було понад 3000 підписів українських адвокатів. Галицький районний суд м. Львова виніс рішення, за яким Володимиру Висоцькому, Андрію Фостяку, Оксані Комарницькій, Mихайлу Ісакову, Ользі Жуковській, Катерині Котелевській та Дмитру Кухнюку заборонялося робити будь-які заяви від імені адвокатури.

Після цього представники зареєстрованої асоціації розпочали переслідування своїх колег, причетних до спроб заперечити її легітимність. Проти адвокатів було порушено низку дисциплінарних справ, що прямо або опосередковано стосуються їхньої участі у паралельних конференціях. Наприклад, дисциплінарні санкції були застосовані проти кількох адвокатів з приводу їхньої неучасті у роботі різних адвокатських органів. Знов таки всупереч закону, справи, як правило, направлялися до інших колегій, ніж ті, де адвокат здійснював свою адвокатську діяльність.

УГСПЛ повідомляла про ці загрозливі тенденції у відкритому зверненні в квітні 2013 року.

На цьому керівництво адвокатури не заспокоїлось і встановило не передбачене законом обмеження, що адвокат, який притягався до дисциплінарної відповідальності, не може бути обраним до органів управління навіть після завершення дисциплінарного покарання.

Комісія прийшла до висновку, що в Україні не було забезпечене право адвокатів на участь в управлінні адвокатурою всупереч національному закону та міжнародним стандартам. Це, в свою чергу негативно впливає на всю судову систему України. Адже судова система, що складається з незалежної судової влади та незалежної адвокатури, є невід’ємною частиною врядування за принципами верховенства права та розділення гілок влади. Вона також є передумовою ефективного захисту прав людини для всіх в країні.

Варто зазначити, що до подібних висновків прийшла і Рада адвокатур та юридичних асоціацій Європи, експерти якої також висловили сумнів в незалежності української адвокатури.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: