Публікація

Міжнародна Гельсінська федерація з прав людини: виборча кампанія проходить в Україні з масовими порушення прав людини та основних свобод

З нагоди проведення засідання Генеральної Асамблеї Міжнародної Гельсінської Федерації з прав людини в Москві, що відбулося в Москві 11-14 листопада 2004 року, Гельсінські комітети оприлюднили результати своїх моніторингових програм, що виявляють порушення демократичних принципів та принципу верховенства права в багатьох країнах ОБСЄ, і особливо там, де обмеження основних прав та свобод відбуваються в контексті забезпечення державної безпеки.

Президентська виборча кампанія, вибори та підрахунок голосів в Україні характеризувалися наймасовішими порушеннями стандартів ОБСЄ з часу, як Україна отримала незалежність. МХФ зазначила зростання та поширення використання правоохоронних органів, таких як міліція, прокуратура та Служба Безпеки України з метою тиску на виборчі комісії та виборців. МХФ закликала органи влади України забезпечити проведення виборів та підрахунку голосів в другому турі виборів 21 листопада 2004 року згідно зі стандартами ОБСЄ.

МХФ засудила жовтневі парламентські вибори в Білорусі, в яких не мали можливості взяти участь кандидати від опозиції. Нелегітимним також визнано референдум на скасування конституційного положення, що унеможливлювало для Президента Лукашенка брати участь в майбутніх президентських виборах.

МХФ засудила заходи білоруських органів влади, здійснених з метою припинення діяльності Білоруського Гельсінського комітету, єдиної загальнонаціональної правозахисної організації, що продовжує працювати в країні. Незважаючи на той факт, що 29 липня 2004 року господарський суд постановив про зняття всіх обвинувачень у несплаті податків, судовий процес про закриття організації триває і надалі.

Підконтрольні урядові мас-медіа здійснюють кампанію проти членів БХК, що включає обвинувачення їх у нецільовому використанні коштів. Використовуються й інші способи залякування: зламування офісів в Мінську та інших містах, зламування баз даних, прослуховування телефонів. Ці події не отримали жодної відповіді зі сторони міліції.

Демократія в Республіці Молдова підривається через зміни у виборчому законодавстві та арешти опозиційних кандидатів протягом виборів до міських органів влади в 2003 році. МХФ зі стурбованістю зазначає про погіршення ситуації зі свободою слова після спроби уряду взяти під контроль національне телебачення. Після невдалої спроби розв’язання Придністровського конфлікту населення регіону Придністров’я залишається заручником тираспольського режиму та залишається без захисту міжнародно-правових гарантій захисту прав людини.

Політичний розвиток Росії внаслідок трагічних подій в Беслані показує небезпечний ріст авторитаризму в країні. МХФ наголошує на необхідності політичного вирішення чеченського конфлікту. Усі сторони конфлікту повинні брати участь у переговорах для досягнення врегулювання конфлікту.

Стурбованість також викликає „шпигуноманія”, що на початку цього року призвела до вироку для Ігоря Сутягіна до 15 років ув’язнення, незважаючи на наявні докази про те, що використані ним дані для звіту є доступними для публічного користування. Нещодавно відбувся повторний суд над Валентином Даниловим, який обвинувачується у передаванні конфіденційної інформації до Китаю. Оскільки В. Данилов був спершу оправданий, Верховний Суд призначив нові слухання, внаслідок чого новий суд присяжних визнав його винним у шпіонажі. Причому суддя відмовився прийняти до розгляду докази зі сторони захисту, що стосувалися типу переданої інформації.

Гельсінські комітети також розглянули ряд питань, пов’язаних із захистом прав людини в розвинутих демократіях регіону ОБСЄ, включаючи дискримінацію проти релігійних та етнічних меншин в країнах ЄС, і прийшли до висновку, що правозахисний клімат в регіоні виявляє ознаки погіршення і потребує ретельного моніторингу.

МХФ закликає міжнародну спільноту підтвердити свою відданість принципам прав людини та демократії, і зайняти чітку позицію стосовно порушень прав людини заради інтересів державної безпеки, оскільки повага до прав людини та основних свобод була і залишається однією з передумов для існування безпечного та розвинутого демократичного суспільства.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: