Публікація

Міжнародна Амністія закликає не боятися. Надія є

«Світом панує політика страху. Вона поглиблює занурення у трясовину порушень прав людини, коли жодне право не визнається недоторканим, та жодна особа не перебуває в безпеці». Так прокоментувала ситуацію з правами людини в світі Айран Кан Генеральний Секретар Amnesty International.

Її колега Наталка Дульнєва, голова Міжнародної Амністії в Україні презентуючи звіту з прав людини в світі погодилась з тим, що ситуація жахлива.

Йдеться про те, що уражена недовірою та розмежуванням, міжнародна спільнота занадто часто виявляється неспроможною чи нерішучою під час розв’язання найгостріших криз, пов’язаних із захистом прав людини, що мали місце у 2006 році, як то забутих конфліктів на кшталт подій у Чечні, Колумбії та Шрі-Ланці, так і непримиренного протистояння на Близькому Сході.

Зростаюча поляризація та посилені побоювання за національну безпеку звузили простір для толерантності і різноманітності думок. У 2006 році багато незалежних голосів правозахисників змусили замовкнути у всьому світі, від Ірану до Зімбабве.
Свобода самовираження придушувалась у різні способи, від переслідування письменників та правозахисників у Туреччині до вбивства політичних діячів на Філіппінах, до постійного втручання, нагляду та часто ув’язнення правозахисників у Китаї, до вбивства журналістки Анни Політковської та нових законів, що регулюють діяльність неурядових організацій у Росії. Після арештів діячів та співробітництва компаній з урядами в обмеженні доступу до інформації в комп’ютерних мережах у таких країнах як Китай, Сирія, В’єтнамта Білорусь, Інтернет перетворився на новий фронт у боротьбі за вільне створення і поширення інформації .

Amnesty International закликала уряди відкинути політику страху та забезпечити функціонування правозахисних інституцій і гарантувати верховенство закону на національному і міжнародних рівнях.
«Є і сигнали надії. Поштовх дали європейські інституції за прозорість та підзвітність з видачі підозрюваних. Дякуючи тискові світового суспільства, ООН дала згоду розробити угоду щодо контролю за звичайною зброєю. У ряді країн нові лідери та законодавці, що отримують владні повноваження, мають намір змінити невдалий досвід управління, який згубно позначився на правах людини останніми роками. Новий Конгрес США міг би очолити цей напрям роботи, відновлюючи повагу до прав людини у себе та за кордоном», сказала А. Кан.
«Так само, як глобальне потепління змушує вдатися до дій у глобальному масштабі на основі міжнародної співпраці, так і знеціненню прав людини можна протиставити тільки глобальну солідарність та повагу до міжнародного законодавства».

Повний текст доповіді знаходиться тут index.php?id=1179930521

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: