Публікація

Міжнародна Амністія закликає до негайних дій з приводу зникнення Хамзата Осмаєва в Інгушетії

У Республіці Інгушетії в Росії 12 січня “зник” Хамзат Осмаєв, ймовірно затриманий Федеральними військовими Російської Федерації. Міжнародна Амністія висловлює занепокоєння щодо можливих тортур і жорстокого поводження з ним та закликає підтримати акцію звернень до державних органів Російської Федерації.

Як свідчить Російська правозахисна організація “Меморіал”, у селищі Плієво, що у передмісті столиці Інгушетії Назрань, приблизно о 5 годині вечора білий автомобіль без номерів із затемненими вікнами, зупинився поблизу центру медичного масажу. Семеро чоловіків одягнутих у військову форму вийшли з машини, схопили Хазмата Осмаєва, який знаходився неподалік від центру, намагаючись завести власний автомобіль. Чоловіки силоміць змусили його сісти в їхню машину та від’їхали в напрямку до Назрань.

Зі слів свідків чоловіки розмовляли російською мовою без акценту, що дає змогу Міжнародній Амністії вважати їх військовиками Федеральних військ Російської Федерації.

Хамзат Осмаєв утік із чеченської столиці Грозного та переїхав до Інгушетії у 1999 році, де він працював фізіотерапевтом. У Чечні він був досить відомим атлетом, і є підозри, що Федеральна Служба Безпеки Російсько Федерації (ФСБ) володіла знімками 90-х років де він зображений на церемонії поряд з відомим чеченським польовим командиром. Минулого року Хазмату Осмаєву порекомендували відмовитися від подорожі до Чечні через можливість дій ФСБ щодо його арешту.

Основні дані

Протягом останніх років Міжнародна Амністія регулярно одержує свідчення щодо свавільних арештів і “зникнень” під час збройного конфлікту в Чеченській Республіці. Особи котрі “зникають”, нерідко стають жертвами тортур і жорстокого поводження. Протягом минулого року зросла кількість заяв щодо військових рейдів ( так званих “зачисток”), під час яких були скоєні серйозні порушення прав людини, не лише в Чечні, а також в Інгушетії, де цілями нападників ставали: табори чеченських біженців, переселенців та жителі сел Інгушетії.

Рекомендовані дії: Будь ласка, якнайшвидше надішліть листи-звернення англійською, російською чи українською мовою:

– висловлюйте стурбованість безпекою Хамзата Осмаєва;

– закличте владу з’ясувати, чи дійсно Хамзата Осмаєв був затриманий федеральними військами, і якщо так, висловлюйте вимогу про негайне його звільнення, якщо йому не будуть пред’явлені відповідні кримінальні звинувачення у законному порядку та у відповідності до міжнародних зобов’язань Російської Федерації щодо прав людини.

– закличте владу з’ясувати місцеперебування Хамзата Осмаєва та повідомити про це його родичам;

– якщо буде встановлено відповідальність федеральних військ у „зникненні”, закличте владу негайно розпочати кримінальне розслідування за фактом „зникнення” Хамзата Осмаєва та притягти винних до відповідальності у законному порядку.

Дані звернення необхідно надіслати до 25 лютого 2004 року.

Надсилайте звернення до Головного Прокурора Російської Федерації, Прокурора Республіки Інгушетії, Голові ФСБ Російської Федерації, а також президенту Республіки Інгушетії. Відправляйте також ваші звернення до Дипломатичних представників Російської Федерації в Україні за адресою: 03049, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 27.

Адреси вказаних посадових осіб, інша докладну інформацію щодо написання звернення можна отримати в офісі Української Асоціації Міжнародної Амністії за адресою: м. Київ, а/с № 60, 01015, тел./факс: 044 443-78-78, [email protected].

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: